Linkovi

Italija: Adio Berlusconi... ili ne?


"Konačno je neko ko je osuđen za kriminal, i samo zbog toga, isključen iz Parlamenta. U ovom slučaju to je Berlusconi i ja vjerujem da je to njegov politički kraj."


Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi ostaje i dalje, kako tvrdi, u politici unatoč odluke Senata koji ga je jučer isključio iz Parlamenta zbog poreskih prevara sankcioniranih sudskom presudom. Berlusconi, jednostavno rečeno, još uvijek ima dosta onih koji ga, kao političara, podržavaju.

Za glasanje u Senatu Italijanka po imenu Gina kaže:

"To je odvratno, to što su učinili. To je način na koji lijevo krilo djeluje. Užasno."

Berlusconijeva poruka simpatizerima bila je da ne očajavaju:

"Ovdje smo u jednom gorkom danu, danu žalosti nad italijanskom demokratijom."

Tokom rasprave u Senatu više je senatora, članova Berlusconijeve stranke "Napred Italija" osudilo namjeru Senata. Senator Sandro Bondi, jedan od njih, u jednom je trenutku uzviknuo.... "neka vas je sramota."

Sramota ili ne, odluka o Berlusconijevom isključivanju iz Parlamenta je usvojena i neki Italijani, popu Alessandra Stallatija. izrazili su olalšanje:

"To je dobro, aspolutno dobro. I vrijeme je. Nakon 20 godina dosta je Berluconija."

Popredsjednik italijanskog parlamenta Luigi di Maio odluku Senata prokomentirao je riječima:

"Konačno je neko ko je osuđen za kriminal, i samo zbog toga, isključen iz Parlamenta. U ovom slučaju to je Berlusconi i ja vjerujem da je to njegov politički kraj."

O novoj okolnosti u kojoj se Berlusconi našao analitičar Franco Pavoncello kaže:

"Budućnost Berlusconija je sada obični građanin. Nije više senator, biće mnogo slabiji u novim mogućim sudskim procesima koji bi mogli biti protiv njega pokrenuti. Ovo ipak nije kraj Berlusconija, ali bi mogao biti početak njegovog pada. On ostaje politička snaga, ali je uveliko oslabljen."

Angelo de Masso, Rimljanin, nakon odluke o isključenju Silvija Berlusconija iz Senata, je oprezni optimista:

"Bilo bi dobro da italijanska vlada i parlament nastave rješavati probleme naše zemlje. Nadam se da neće biti nikakvih vanrednih izbora jer bi se mogli suočiti sa istim problemom. Stanje bi trebalo biti trajno poboljšavano."

77-godišnjem Silviu Berlusconiju prijete i drugi legalni problemi, uključujui i presudu na sedam godina zatvora i doživotnu zabrane obnašanja javnih funkcija zbog presude o plaćanju usluga maloljetne prostitutke na njegovim "bunga bunga" zabavama i zbog pokušaja da tu aferu zataška.
XS
SM
MD
LG