Linkovi

Italija zaplijenila luksuznu jahtu povezanu sa Putinom


Jahta "Šeherzada" usidrena u italijanskoj luci Marina di Carrara.
Jahta "Šeherzada" usidrena u italijanskoj luci Marina di Carrara.

Vlada Italije naredila je zaplijenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 miliona dolara, koja se u javnosti povezuje sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Jahta na šest spratova pod nazivom "Šeherezada" bila je usidrena u italijanskoj luci Marina di Carrara od septembra prošle godine, ali su postojale naznake da se sprema da otplovi.

Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva, proizvedena je u Njemačkoj i ima dva heliodroma.

Izvor koji je upućen u policijsku istragu kazao je da je vlasnik jahte Eduard Kudajnatov, bivši šef Rosnjefta, koji lično nije pod sankcijama.

Italijansko ministarstvo finansija nije objavilo ime vlasnika jahte, ali jeste da ima "bliske veze sa prominentnim pripadnicima vlasti u Rusiji". Zbog toga je jahta zaplijenjena, a zvanični Rim je poslao dopis Briselu u vezi sa daljim koracima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se italijanskom parlamentu u martu i apelovao da se zaplijene jahte ruskih oligarha, što je dio evorpskih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Italija je do sada zaplijenila ruske vile i jahte u vrijednosti od oko 900 miliona eura, koje su se nalazile na prestižnim lokacijama.

Kada je riječ o jahti "Šeherezada", organizacija ruskog opozicionara Alekseja Navalnog tvrdi da je njen pravi vlasnik Putin.

Navode da su mnogi članovi posade zapravo priadnici ruske Federalne službe obezbjeđenja, koja je zadužena za obezbjeđivanje Putina.

Kremlj nije odgovorio na upit na komentar o ovim navodima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG