Linkovi

Italija: Policija na Siciliji uhapsila najtraženijeg mafijaškog bosa Mesina Denara


Hapšenje mafijaškog bosa Mattea Messine Denara
Hapšenje mafijaškog bosa Mattea Messine Denara

Italijanska policija saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila Mattea Messina Denara, najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji koji je bio u bijegu tri decenije, upadajući u privatnu bolnicu u glavnom gradu Sicilije Palermo gdje je otišao na liječenje.

Tužioci kažu da je Messina Denaro šef sicilijske mafije Cosa Nostra.

Osuđen je u odsustvu na doživotnu kaznu zbog svoje uloge u ubistvima antimafijaških tužilaca Giovannija Falconea i Paola Borselina 1992. godine.

On se također suočava sa doživotnom robijom zbog svoje uloge u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je naredne godine ubijeno 10 ljudi.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozdravila je hapšenje kao "veliku pobjedu države koja pokazuje da nikada ne odustaje pred mafijom".

Policija je u septembru 2022. saopćila da je Messina Denaro i dalje mogao izdavati komande u vezi s načinom na koji je vođena mafija u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, uprkos njegovom dugom nestanku.

Messina Denaro, koji dolazi iz malog grada Castelvetrana u blizini Trapanija, optužen je od strane tužilaca za odgovornost za brojna druga ubistva 1990-ih.

Godine 1993. pomogao je u organizaciji otmice 12-godišnjeg dječaka Giuseppea Di Mattea, u pokušaju da odvrati njegovog oca od svjedočenja protiv mafije, kažu tužioci. Dječak je držan u zatočeništvu dvije godine prije nego što je zadavljen i tijelo mu je rastvoreno u kiselini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG