Linkovi

Italija se povukla iz kineskog projekta Pojas i put


Ilustracija
Ilustracija

Italija se povukla iz goleme kineske infrastrukturne inicijative Pojas i put, četiri godine nakon što je postala jedina nacija G7 koja se pridružila, rekao je vladin izvor u srijedu.


Dugo očekivana odluka priopćena je Pekingu prije tri dana, prema talijanskim novinama Corriere della Sera, koje su prve objavile vijest.

Nijedna strana nije objavila službenu komunikaciju, ali izvor iz talijanske vlade potvrdio je za novinsku agenciju Associated France Press (AFP) da se Rim povukao.

Izvor nije iznio nikakve detalje osim što je rekao da je to učinjeno na takav način da se "održe otvoreni kanali političkog dijaloga".

Premijerka Giorgia Meloni dugo se protivila sudjelovanju Italije u inicijativi koju mnogi smatraju pokušajem Pekinga da kupi politički utjecaj i čije su koristi Rimu bile ograničene.

Ugovor je trebao biti automatski obnovljen u martu 2024. osim ako se Italija ne odustane do kraja ove godine.

No Meloni i njezina tvrdodesničarska vlada također su bile oprezne s provociranjem Pekinga i riskiranjem odmazde protiv talijanskih kompanija.

Rekla je novinarima na summitu G20 u Delhiju u septembru da, ako Rim napusti projekt, to "neće ugroziti odnose s Kinom".

Peking kaže da je više od 150 zemalja, koje se protežu od Urugvaja do Šri Lanke, potpisalo inicijativu, središnji stup nastojanja kineskog predsjednika Xi Jinpinga da proširi kinesku moć u inozemstvu.

Zagovornici Pojas i put pozdravljaju zbog dovođenja resursa i ekonomskog rasta, ali inicijativa je također kritizirana zbog toga što je siromašne zemlje opteretio golemim dugom.

Postoji zabrinutost, osobito među zapadnim nacijama, da Kina nastoji ustanoviti globalni svjetski poredak u svoju korist, dok su glasovi opozicije u zemljama Pojasa i puta također osudili ono što vide kao povećanje kineskog utjecaja u lokalnoj politici.

U međuvremenu, Washington je upozorio da bi Kina mogla iskoristiti inicijativu kao izgovor za izgradnju vojnih baza diljem svijeta u ime zaštite ulaganja u sklopu Pojasa i puta.

Italija, članica Europske unije, skupine naprednih ekonomija G7 i NATO-a, pristupila je Pojasu i putu 2019. pod vladom tadašnjeg premijera Giuseppea Contea.

Prije preuzimanja dužnosti u oktobru 2022., Meloni je rekla da je to "pogreška".

Osim toga, talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je u septembru da članstvo "nije proizvelo rezultate kojima smo se nadali".

Stručnjaci su primijetili da se druge velike europske ekonomije, poput Njemačke i Francuske, nisu pridružile Pojasu i putu, ali su unatoč tome osigurale važne trgovinske i investicijske poslove s Kinom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG