Linkovi

Italijanski premijer podnio ostavku, zemlja uronila u politička previranja


Italian Premier Mario Draghi waves to lawmakers at the end of his address at the Parliament in Rome, July 21, 2022.
Italian Premier Mario Draghi waves to lawmakers at the end of his address at the Parliament in Rome, July 21, 2022.

Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli nakon što se njegova vlada jedinstva raspala, što je zemlju gurnulo u politička previranja i pogodilo finansijska tržišta.

Mattarellin ured rekao je u priopćenju da je šef države "primio na znanje" ostavku i zatražio od Draghija da ostane na dužnosti privremenog dužnosnika.

U priopćenju se ne navodi što će Mattarella sljedeće učiniti. Politički izvori rekli su ranije ove sedmice da će on vjerovatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u oktobru.

Mattarella se planira sastati s predsjednicima oba doma parlamenta u četvrtak poslijepodne.

Talijanska koalicija raspala se u srijedu kada su tri Draghijeva glavna partnera odbacila glasanje o povjerenju koje je sazvao kako bi pokušao prekinuti podjele i obnoviti svoj razdorni savez.

Politička kriza dovela je do višemjesečne stabilnosti u Italiji, tokom kojih je cijenjeni bivši bankar Draghi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu i ojačao položaj zemlje na finansijskim tržištima.

Talijanske obveznice i dionice oštro su se rasprodale u četvrtak baš dok su se tržišta pripremala za prvo povećanje kamatnih stopa od Evropske centralne banke od 2011. godine.

U ranom trgovanju, referentni prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice skočili su preko 20 baznih bodova na najviši nivo u više od tri sedmice, a talijanske dionice ostvarile su pad od 1,8%.

"To je veliki udarac za sposobnost Italije da provede politike i reforme u kratkom roku", rekao je Lorenzo Codogno, voditelj LC Macro Advisers i bivši visoki dužnosnik talijanskog ministarstva finansija. "Bit će kašnjenja i smetnji s prijevremenim izborima, a najvjerojatnije neće biti budžeta do kraja godine."

LOMOVI KOALICIJE

Draghi je već podnio ostavku prošle sedmice nakon što ga jedan od njegovih partnera, populistički Pokret 5 zvjezdica, nije podržao prilikom glasanja o povjerenju mjerama koje se bore s visokim troškovima života.

Mattarella je odbio ostavku i rekao mu da ide pred parlament kako bi vidio može li održati široku koaliciju do planiranog kraja zakonodavnog tijela početkom 2023.

U govoru u Senatu, Draghi je pozvao na jedinstvo i iznio niz pitanja s kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cijena.

No, 5-zvjezdica su ponovno odlučili da ga neće podržati, rekavši da se nije pozabavio njihovim ključnim problemima.

Osim toga, desničarske stranke Forza Italia i Liga odlučile su izbjeći glasanje, rekavši da žele obavezu da je Draghi voljan formirati novu administraciju bez 5 zvjezdica i sa svježim političkim prioritetima.

Ankete pokazuju da bi konzervativni blok, koji uključuje ekstremno desnu stranku Braća Italije, vjerovatno pobijedio na izborima.

XS
SM
MD
LG