Linkovi

Dvojici Amerikanaca doživotni zatvor u Italiji zbog ubistva karabinjera


Lee Elder i Gabriel Natale-Hjorthna suđenju.

Dvojica Amerikanaca osuđena su na doživotni zatvor pred sudom u Rimu zbob ubistva karabinjera u julu 2019.

Finnegan Lee Elder​, koji je u vrijeme ubistva imao 19 godina, priznao je da je nožem ubo policajca Mariija Cerciella Regu​, a njegov prijatelj Gabriel Natale-Hjorth​ se sukobio sa drugim policajcem.

Amerikanci su tvrdili da su djelovali u samoodbrani jer su mislili da su policajci u civilu ustvari lopovi koji žele da im ukradu drogu.

Sud je odbacio njihove tvrdnje i osudio ih na najstrožiju kaznu u Italiji. Pravo na puštanje iz zatvora stiču tek pošto u njemu provedu 21 godinu i uz dobro vladanje.

Dvojica Amerikanaca iz Californije proglašena su krivim i za pokušaj iznude, napad, pružanje otpora službenom licu i nošenje hladnog oružja.

Rosa Maria Esilio, udovica ubijenog policajca, poslije izricanja presude.
Rosa Maria Esilio, udovica ubijenog policajca, poslije izricanja presude.

Elder i Natale-Hjorth su došli u Rim na odmor i pokušali da kupe drogu od lokalnog dilera. Pred sudom su rekli da su bili prevareni, ali su uspjeli da od dilera otmu torbu prije nego što je pobjegao.

Navodno su se poslije dogovorili da se sastanu sa dilerom kako bi im vratio novac, a oni njemu torbu, ali su se umjesto dilera pojavila dvojica policajaca. Elder je rekao da su ih policajci napali i da su on i Natale-Hjorth morali da se brane.

Drugi policajac, Andrea Varriale​, je to negirao i kazao da su se policajci predstavili.

Cerciello Rega nije bio naoružan u trenutku ubistva i uboden je nožem 11 puta. Njegova smrt, koja se desila, neposredno pošto se oženio, potresla je Italiju.

Odbrana je najavila žalbu na ovu presudu.

XS
SM
MD
LG