Linkovi

Separatističko selo u Italiji


Separatističko selo u Italiji
Separatističko selo u Italiji

Mjere povećane štednje u Italiji predviđaju i spajanje sela u veće zajednice. Suočeno sa takvom perspektivom, seoce Filettino namjerava da se bori protiv toga.

Seoce Filettino nalazi se duboko u Dolomitima, istočno od Rima. U Filettinu se već stoljećima ništa nije promijenilo. A sad se u tom mjestu sa 554 stanovnika, odigrava prava revolucija. Selo pokušava da se otcijepi od Italije. Prema novousvojenim vladinim mjerama štednje, seoske zajednice sa manje od hiljadu stanovnika moraju da se fuzionišu sa okolnim manjim mjestima. To znači da bi gradonačelnik Luca Sellari mogao da ostane bez posla. On sada predvodi kampanju protiv toga:

- Želimo da upravljamo sopstvenim resursima. Tu je prirodno bogatstvo, koje bi moglo da stvori izuzetno povoljne ekonomske prilike. Posjedujemo osam hiljada hektara zemlje i šuma koje možemo da eksploatiramo. Imamo i izvore vode, ali njom upravlja kompanija u Rimu, tako da od toga nemamo ništa.

Filettino je čak počeo da štampa sopstvenu valutu - fiorito - sa likom gradonačelnika Sellarija. U seoskim prodavnicama se takođe mogu kupiti majice sa grbom Filetina. To su, zasada, samo suveniri. Ali, Sellari kaže da je riječ o zakonitom presedanu. U 19. stoljeću, prije ujedinjenja, Italija se sastojala od desetina kraljevina, kneževina i okruga. Neki od njih, kao San Marino, još uvijek postoje:

- Mi smo prvi protestirali, možda smo bili najglasniji, pa se vlada povukla. Naše mjesto za sada nije spojeno sa susjednim selom, ali vlada i dalje insistira na fuzionisanju usluga. To bi za nas značilo povećanje troškova, zato se nadam da će vlada premijera Montija da predloži razumno rješenje.

Rosa Maria Giulitti je vlasnica glavnog restorana u Filetiju. Ona je skeptična:

- Ne želimo da se otcijepimo od Italije, ne želimo da odemo. Mi jedino želimo da upravljamo sopstvenim sredstvima, a ne da to prepustimo drugima.

Rosina majka je kuharica u restoranu. Ona tvrdi da je meso u Filettiju najukusnije na svijetu. Kako kaže, „to je krvotok ovog okruga."Stanovnici Filettina se očigledno diče svojom kulturom i svojim selom. Ono je jedno od dve hiljade manjih italijanskih mjesta koja bi sada mogla da ostanu bez gradonačelnika. Ali, mnoga od njih će budno pratiti da li će gradonačelniku Sellariju poći za rukom da sebe proglasi princom Filettina ili ne.

XS
SM
MD
LG