Linkovi

MEĐUNARODNI ISTRAŽNI PANEL: Sirijska vlada odgovorna za napad gasom


Arhiva - Čovjek diše kroz masku za kiseonik nakon onoga što su spasioci opisali kao napad gasom, u Kan Šeikunu, Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Čovjek diše kroz masku za kiseonik nakon onoga što su spasioci opisali kao napad gasom, u Kan Šeikunu, Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.

Međunarodni istražni panel zaključio je da je vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorna za napad smrtonosnim sarinom 4. aprila.

U napadu na pobunjenički grad Kan Šeikun ubijen je veliki broj civila, dok su mnogi ostali bolesni, što je tri dana kasnije dovelo do američkog vazdušnog udara na sirijski vojni aerodrom za koji je Washington rekao da ga je režim koristio za lansiranje napada otrovnim gasom.

U svom finalnom izvještaju na 33 stranice, koji je dostavljen članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) u četvrtak, odnosno u kopiji u koju je uvid imao Glas Amerike, istražitelji UN-a i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kažu da je ispitivano osam mogućih scenarija po kojima je napad mogao da bude izveden.

Zaključili su da su samo dva scenarija vjerovatna: Sarin je oslobođen iz bombe koja je bačena iz vazduha, ili eksplozijom improvizovanje ekslpozivne naprave.

Kan Šeikun, Sirija
Kan Šeikun, Sirija

Nakon pregleda fotografija, video snimaka i satelitskih fotografija, te razmatranja izvještaja o iskazima svjedoka sa lica mjesta i forenzičkih analiza, istražitelji su zaključili da je vjerovatnije da je "bomba bačena iz vazduha sa malim eksplozivnim punjenjem" izazvala smrtonosni incident.

Istražitelji kažu da imaju "dovoljno kredibilan i pouzdan dokaz" da je avion izbacio teret iznad Kan Šeikuna rano 4. aprila i da je sirijski vojni avion bio u blizini u to vrijeme. Panel tvrdi da je udar bombe ostavio veliki krater "iz kog je isticao sarin".

Sirija i Rusija ranije su sugerisale da je gas bio oslobođen iz bombe na tlu, a ne one koja je bačena iz vazduha.

Istražitelji nisu posjetili mjesto incidenta u Kan Šeikunu, rekavši da je to suviše opasno. Takođe, krater je nakon napada napunjen cementom, što je narušilo mjesto incidenta.

Arhiva - Žrtve hemijskog napada u Kan Šeikunu, u sjevernoj provinciji Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Žrtve hemijskog napada u Kan Šeikunu, u sjevernoj provinciji Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.

Ovo je bio četvrti potvrđeni slučaj da je Assadov režim upotrijebio hemijsko oružje.

Istražni panel takođe je ustanovio da je drugi, odvojeni slučaj upotrebe sumpornog otrovnog gasa u sirijskom selu Um Hoš, septembra 2016. godine, bio djelo militanata Islamske države.

U izjavi u četvrtak, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u UN-u Nikki Haley, osudila je ponovljeno korištenje hemijskog oružja od Assadovog režima.

"Savjet bezbednosti mora da pošalje jasnu poruku da upotreba hemijskog oružja, sa bilo čije strane, neće biti tolerisana i mora da u potpunosti podrži rad nepristrasnih istražitelja", rekla je Haley. "Zemlje koje ne urade tako nisu bolje od diktatora ili terorista koji koriste to užasno oružje".

U utorak, Rusija je upotrijebila pravo veta da bi blokirala rezoluciju Savjeta bezbednosti koja je trebalo da obnovi mandat zajedničkog istražnog panela za još jednu godinu. Moskva je rekla da želi da sačeka izvještaj prije nego što se odluči kako nastaviti dalje.

Savjet bezbednosti i dalje ima vremena da produži rad istražitelja, do isteka mandata misije 16. novembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG