Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca izbjegava kontakte u strahu od zaraze


Znak u Nju Džerziju koji upozorava da se drži distanca od drugih dva metra i tako spasi život
Znak u Nju Džerziju koji upozorava da se drži distanca od drugih dva metra i tako spasi život

Veliki broj Amerikanaca aktivno izbjegava kontakte sa drugima kako bi se zaštitili od koronavirusa, pokazuje istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORC. Većina saveznih država u SAD je naredila stanovnicima da ostanu kod kuće.

Njih čak 94 odsto kaže da izbjegava okupljanje u većim grupama, dok 86 odsto kaže da izbjegava druge ljude koliko god je to moguće.

Istraživanje pokazuje da se sve više Amerikanaca izoluje, da češće peru ruke i izbjegavaju da dodiruju lice. Polovina ispitanika kaže da su "ekstremno ili veoma zabrinuti da bi mogli da budu zaraženi koronavirusom", što je veći broj ljudi nego sredinom marta - 31 odsto.

Zabrinutost raste sa brojem oboljelih ili umrlih od koronavirusa.

Izbjegavanje kontakata "stvar zdravog razuma"

U većini saveznih država važi naređenje stanovnicima da ostanu kod kuće, dok su nekim državama takva naređenja izdata na nivou gradova ili okruga.

Ali, nema mnogo razlike u ponašanju stanovnika u državama u kojima postoji to naređenje ili u onima gdje toga nema - i jedni i drugi su rekli da izbjegavaju kontakte sa ljudima.

"Za mene je to stvar zdravog razuma", kaže Ričard Voker sa Floride, države u kojoj je tek prošle nedjelje donijeto naređenje da se ostaje kod kuće.

Ipak, bez obzira na pojačan oprez većine ljudi, partijske razlike ostaju. Republikanci se mnogo manje plaše inficiranja koronavirusom od demokrata. Čak 61 odsto demokrata kažu da su "veoma zabrinuti" dok se tako izjasnilo skoro duplo manje republikanaca - njih 35 odsto.

Obustavljanje poslova i zatvaranje firmi zbog pandemije uticalo je na veliki broj radno sposobnih Amerikanaca.

Skoro 23 odsto ispitanika kaže da je bar jedan član njihove porodice ostao bez posla, 38 odsto da rade manje sati, 27 odsto je uzelo neplaćeno odsustvo, a 26 odsto radi za manju platu.

Skoro polovina radno sposobnih ispitanika kaže da su u domaćinstvu izgubili najmanje jednu platu.

XS
SM
MD
LG