Linkovi

SAD: Prema nedavnoj studiji, čak 74% vlasnika oružja podržava oštrije mjere provjere prilikom kupovine oružja


Od tragedije u osnovnoj školi u Newtownu, gdje je jedan mladić iz poluautomatskog oružja ubio dvadesetero djece i šest nastavnika, prošlo je više od mjesec dana, a debata o kontroli oružja i dalje se žučno vodi u Sjedinjenim Državama. Amerikanci na obje strane debate izražavaju snažne osjećaje. Ono čega nema, to je jedno solidno, znanstveno istraživanje koje bi pokazalo načine na koje bi Amerika mogla smanjiti oružano nasilje. No, prema jednoj novoj anketi, američka javnost već ima prilično jasnu predodžbu o onome što želi.

Tisuće su nedavno sudjelovale u protestnom maršu na Washington, u znak prosvjeda protiv oružanog nasilja. Samo tjedan dana ranije, vlasnici oružja održali su svoj “gun appreciation day”, dan na koji su svoju vjernost oružju pokazali tako što su, u velikom broju, pohrlili na sajmove i u trgovine oružja.

Od masovnog ubojstva u Newtownu, u prosincu, Amerikanci su glasni – i čini se podijeljeni – po pitanju posjedovanja i korištenja oružja te uvođenja ograničenja.

Ispitivanje koje je provela Škola za javno zdravstvo, pri Sveučilištu Johns Hopkins, pokazuje da su Amerikanci o raznim aspektima problema ujedinjeniji nego što se prije mislilo. Colleen Barry, jedna od autorica studije:

“Naša je studija pokazala da i među onima koji su vlasnici oružja i među onima koji oružje ne posjeduju postoji široka podrška cijelom spektru raznih propisa za ograničenje posjedovanja oružja od strane potencijalno opasnih osoba.. uključujući one kažnjene za najraznoraznije prekršaje, u nizu kategorija – od domaćeg nasilja preko alkohola i droge do terorizma.”


Studija je pokazala da čak 74% vlasnika oružja podržava oštrije mjere provjere prilikom kupovine oružja.

Ali još uvijek ne postoji solidno istraživanje vladinih agencija o tome kako smanjiti nasilje oružjem. Naime, Kongres je, 1996. godine, pod pritiskom Nacionalne udruge za vatreno oružje, zabranio tu vrstu istraživanja.

Međutim, o tome koji su načini najbolji za čuvanje oružja i streljiva, kako do njih ne bi mogli doći oni koji to ne bi ni smjeli, postoji malo suglasnih stavova, kaže dr. Georges Benjamin, iz Američke udruge za javno zdravstvo.

“Želimo znati kad je vatreno oružje zaštićeno, a kad nije. Vrlo jednostavno pitanje.”

Iako je “pravo na nošenje oružja” zaštićeno američkim Ustavom, to se oružje uvelike mijenjalo od 18. stoljeća naovamo. Okidači su daleko osjetljivi, spremnici za metke na suvremenom oružju mnogo veći, neki su meci zamišljeni tako da maksimiziraju ranu.

“Ako niste informirani, ne možete donositi dobre odluke.”

Dr. Benjamin je uvjeren da se razlike oko sigurnosti oružja mogu riješiti onog trenutka kad Amerikanci budu imali istraživanja koja će pokazati koji propisi i zakoni funkcioniraju. Amerikanci su, kaže on, to postigli na drugim područjima javnog zdravstva gdje su također postojala neslaganja.

“Na kraju, barijere su bile premoštene i ljudi su počeli raditi zajedno. Je li bilo lako? Nije, naravno. Ali možemo li? Naravno da možemo. Zato što moramo.”
XS
SM
MD
LG