Linkovi

Istraživanje: New York ostaje najveći finansijski centar, London na drugom mjestu


Wall Street
Wall Street

Njujork je lako ostao najveći svjetski finansijski centar, dok je London još uvijek drugi, ali se i suočava sa teškom borbom sa Singapurom i Hong Kongom, pokazao je u četvrtak indeks Globalnih finansijskih centara.

Njujork, na prvom mjestu od smjenjivanja Londona u septembru 2018. godine, i dalje je u vodstvu sa 763 boda na osnovu istraživanja 147 faktora koji pokrivaju 121 centar koje su obezbijedile treće strane, uključujući Svjetsku banku, OECD i Ujedinjene nacije.

London je blago smanjio jaz u odnosu na New York, došavši na 744 poena, što će vjerovatno izazvati olakšanje s obzirom na zabrinutost oko konkurentnosti nakon Brexita nakon što su kompanije visokog profila, poput britanskog dizajnera čipova Arm Holdings, odlučile poslovati u New Yorku.

Singapur je, međutim, sada samo 2 boda iza Londona na 742, a samo bod ispred Hong Konga na četvrtom mjestu, što ukazuje na intenziviranje borbe za drugo mjesto.

Indeks sastavljaju svakih šest mjeseci londonski think tank Z/Yen i Kineski razvojni institut.

"Američki centri su imali dobre rezultate, s pet američkih centara u prvih 10, što odražava snagu američke ekonomije", navodi se u istraživanju, dodajući da je New York zadržao vodstvo na odvojenim fintech rang listama, a slijedi ga London koji je pretekao San Francisco.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG