Linkovi

Istraživačka organizacija Bellingcat: Trovanje Skripalja nadgledao ruski obavještajac


Police officers in black protective suits arrive with new equipment in the cordoned off area around The Mill public house, which had been visited by Sergei Skripal, in Salisbury, Britain, April 4, 2018. REUTERS/Hannah McKay
Police officers in black protective suits arrive with new equipment in the cordoned off area around The Mill public house, which had been visited by Sergei Skripal, in Salisbury, Britain, April 4, 2018. REUTERS/Hannah McKay

Pronađeni dokazi za trećeg osumnjičenog u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna.

Istraživačka organizacija Bellingcat saopštila je da su pronašli dokaze na osnovu kojih se može zaključiti da je visokorangirani ruski vojno obavještajni oficir radio iz hotela u centru Londona kako bi koordinirao napad nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u martu 2018. godine.

U posljednjem izvještaju o napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku, nezavisna istrazivačka grupa Bellingcat saopštila je kako su došli do podataka sa telefonskim zapisima na osnovu kojih su došli do zaključka da je trovanje bivšeg ruskog špijuna nadgledao i koordinirao Denis Sergejev, visokorangirani oficir ruske vojno obavještajne agencije, poznate pod skraćenicom GRU.

Britanske vlasti optužile su vladu ruskog prijedsjednika Vladimira Putina za napad u kojem su Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani u engleskom gradu Solzberiju vojnim oružjem razvijenim u Sovjetskom Savezu, poznatom kao novičok. (Novichok). Putin poriče umiješanost u napad.

Britanska policija optužila je Anatolija Čepiga i Aleksandra Miškina da su izveli napad. Ranije ove godine iz Bellingcata su saopštili da je Denis Sergejev treći osumnjičeni za napad na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku.

"Možemo da otkrijemo pravi identitet visokog oficira ruske vojne obavještajne službe GRU, koji je međunarodno radio pod imenom Sergej Vjačeslavovič Fedotov", izvještava Bellingcat.

"Zapravo, ova osoba je Denis Vjačeslavovič Sergejev, visoki oficir ruske obavještajne službe GRU i diplomac Ruske vojne diplomatske akademije", dodaje ova istraživačka organizacija.

Bellingcat je također izvjestio da je osumnjičeni, koji je putovao pod lažnim imenom Sergej Vjačeslavovič Fedotov, stigao u Bugarsku samo nekoliko dana prije nego što je biznismen Emil Gebrev upao u komu, u aprilu 2015. godina, sa simptomima teškog trovanja.

Partner Bellingcata u istrazi o trovanju Skripaljevih, BBC Newsnight, saopštio je da su na osnovu svojih izvora došli do zaključka da Sergejev ima čin generala majora unutar GRU agencije.

"Uključenost generala vojno obavještajne agencije bi ukazalo na neobično visoku važnost ove operacije," rekli su iz Bellingcata.

U izvještaju se dalje navodi da način korištenja Sergejevog telefona tokom njegovog kratkog boravka u Londonu također pokazuju metodu koja je korištena u drugim operacijama u kojima nadređeni zvaničnik koordinira sa Moskvom, dok s druge strane agenti koji rade na terenu ne primaju nikakve instrukcije putem telefona ili interneta.

Iz Bellingcata kažu da telefonski podaci kojima imaju pristup potvrđuju da je Sergejev radio pod lažnim imenom Sergej Fedotov i da je doletio u London 2. marta, dva dana prije no što je izvršen napad nervnim gasom u Solzberiju.

Neregistrovani SIM

Izvještaj navodi da je Sergejev radio iz hotela u blizini Paddington stanice u Londonu, te da je tokom vikenda jedanaest puta razgovarao telefonom sa kontaktom u Moskvu koji je koristio ime "Amir".

Dalje, broj koji je moskovski kontakt koristio "nije registrovan" već se radi o SIM kartici na prijetplatu, bez dokumentovanog vlasnika. Navodno radi se o "nestandardnom" broju koji najvjerovatnije dolazi iz "posebne serije koju koriste ruske sigurnosne službe".

Bellingcat također kaže da telefonski podaci pokazuju da je Sergejev veoma rijetko napuštao londonski hotel tokom svog boravka u tom gradu, osim kratke posjete željezničkim stanicama koju je napravio dan prije napada u Salisburiju, 3. marta.

U isto vrijeme 3. marta dva ruska obavještajca koje je britanska policija optužila da su izveli napad, Anatolij Čepiga i Aleksandr Miškin, bili su u istom dijelu Londona kako bi se ukrcali na voz od Waterloo stanice do Solzberija.

"Ukoliko je sastanak između Sergejeva i Čepige, odnosno Miškina bio potreban, bilo da se radi o davanju finalnih instrukcija ili prijedavanja nekog fizičkog prijedmeta, prostor između Embankament i Waterloo stanica bi bio veoma prikladno mjesto," navodi se u izvještaju.

Kao rezultat napada, Skripalj i njegova kćerka pronađeni su bez svijest na klupi u Solzberiju 4. marta. Oboje su bili ozbiljno bolesni, ali su se, nakon par sedmica u bolnici, u potpunosti oporavili.

Britanka Don Stardžes (Dawn Sturgess) umrla je nakon što je slučajno bila izložena bočici parfema u kojoj je bio novičok.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG