Linkovi

Istraga tvrtke Goldman Sachs i u Britaniji, a možda i u Njemačkoj


Nakon utuženja financijsko-bankovne tvrtke Goldman Sachs u SAD zbog prijevare ulagača, britanski premijer traži provođenje istrage o djelatnosti te tvrtke u Britaniji

Britanski premijer Gordon Brown zatražio je od britanske državne finacijske kontrolne službe da provede istragu oko američke investicijsko-bankovne tvrtke Goldman Sachs zbog moguće prijevare.

Američke vlasti su u petak uložile tužbu protiv Goldman Sachsa zbog laganja ulagačima oko riskantnih hipotekarnih zajmova. Prema tužbi, tvrtka Goldman Sachs je poticala ulagače da kupe sigurnosne papire vezane uz riskantne hipotekarne zajmove premda je znala da će oni propasti, ali je sama zaradila milijarde dolara u isplati osiguranja kada su te investicije postale bezvrijedne kolapsom stambenog tržišta.

Gospodin Brown je jučer pozvao na provođenje iste takve istrage u Britaniji rekavši da je šokiran – kako je to nazvao – 'moralnim bankrotom' na koji ukazuje američki slučaj. On je također pozvao na globalni sporazum koji bi branio isplate bonusa kakvi su isplaćeni direktorima Goldman Sachsa.

Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je jučer da Njemačka također razmatra pravnu akciju protiv tvrtke Goldman Sachs.

Inače, ta tvrtka je već suočena s istragom u Europskoj uniji oko navoda da je njezin poslovni sporazum s Grčkom, 2002., možda igrao ulogu u nastupu trenutne financijske krize u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG