Linkovi

Istraga krađe u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi u Ohiou ima međunarodni karakter


Istraga krađe u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi u Ohiou ima međunarodni karakter
Istraga krađe u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi u Ohiou ima međunarodni karakter

Darryl Williams iz Savezne porezne uprave: 'Ovaj slučaj ulazi u srž nekih problema koji se nalaze u središtu nacionalne ekonomske krize'

Hrvatskoj kreditnoj zadruzi Svetog Pavla iz Eastlakea u Ohiou njezin je direktor ukrao oko 70 milijuna dolara. Anthony Raguž priznao je na sudu u Clevelandu kaznenu odgovornost u vezi šest točaka optužnice – među ostalim za pronevjeru u bankovnom poslovanju, pranje novca i uzimanje mita. Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je riječ o jednoj od najvećih krađa u povijesti američkog kreditnog zadrugarstva.

Evo što o ovom slučaju javljaju mediji u Ohiou.

Anthony Raguž je nakon priznanje krivice odveden u pritvor, a kaznu će mu sud odrediti četvrtog siječnja – piše dnevni list iz Clevelanda Plain Dealer. Savezni tužitelj Steven Dettlebach je nakon Raguževa priznanja odgovornosti rekao da 'javnost treba znati da se u ovakvim slučajevima visoko-pozicionirani bankovni dužnosnici kažnjavaju te da će istraga biti nastavljena sve dok se ne ispita djelovanje njegovih suradnika' - koji će također biti kažnjeni, ako se utvrdi kaznena odgovornost.

A njih je, zajedno s Ragužem, ukupno 16. Stephen Anthony iz clevelandskog ureda Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, izjavio je televizijskoj mreži NBC da je riječ o 'složenoj istrazi koja prelazi više državnih granica i nastavit će se sve dok se svi odgovorni ne privedu pravdi'. Darryl Williams iz američke savezne porezne uprave izjavio je lokalnoj televizijskoj postaji u Clevelandu da se istraga – kao i u drugim sličnom slučajevima – koncentrirala na 'trag novca' koji je naposljetku doveo do odgovornih. 'Ovaj slučaj ulazi u srž nekih problema koji se nalaze u središtu nacionalne ekonomske krize' – rekao je ovaj američki porezni dužnosnik.

Istraga pronevjera i krađa u 67 godina staroj Hrvatskoj kreditnoj zadruzi u Eastlakeu, predgrađu Clevelanda - koja je dio saveznog sustava kreditnih zadruga – dio je napora administracije predsjednika Obame koja je prije nekoliko godina osnovala posebnu radnu skupinu za malverzacije, pronevjere i krađe u financijskom sektoru. Ovo tijelo integrira napore niza saveznih agencija – od policije i sudstva pa do porezne uprave – koje u istrazi surađuju s lokalnim vlastima.

Clevelandska televizijska postaja koja je dio mreže Fox javlja da je Anthony Raguž u razdoblju od 2000. do 2010. odobrio više od tisuću 'prevarantskih' zajmova za koje nije bilo pokrića. Njihova je vrijednost prelazila 70 milijuna dolara, a zajmove je dobilo nekih 300-tinjak članova Hrvatske kreditne zadruge Svetog Pavla. Tužitelji tvrde da je Raguž odobrio zajmove iako za njih nije bilo pokrića. U dokumentaciji koju je slao saveznoj regulatornoj agenciji koja nadgleda rad kreditnih zadruga, Raguž je tvrdio da je svaki od tih zajmova imao pokriće – navodi se u optužnici. Za uzvrat, Anthony Raguž je primio mito u vrijednosti od više od milijun dolara – u obliku gotovine i poklona.

Lokalni list iz sjeveroistočnog Ohioa News-Herald piše da je glavni zajmoprimac Anthonyja Raguža bio izvjesni Koljo Nikolovski, također optuženik u ovom predmetu, koji je na taj način od Hrvatske štedne zadruge dobio gotovo šest milijuna dolara. Raguž je od njega – prema tužiteljima – primio zauzvrat nekih sto tisuća dolara.

Independent, lokalni list iz mjesta Massillon u sjeveroistočnom Ohiou navodi riječi saveznog tužitelja Stevena Dettlebacha da je riječ o 'financijskoj piramidi' koja je bila uspješna i zbog toga što se djelomično temeljila na 'afinitetu' članova štedne zadruge. Kako je riječ o pripadnicima iste etničke grupe, rekao je tužitelj, bilo je tu i previše dobre volje, naivnosti i uvažavanja zajedničkih korijena, pa se poslovi nisu provjeravali – rekao je Dettelbach.

U trenutku likvidacije, prošle godine, Hrvatska štedna zadruga iz Eastlakea imala je 5400 članova a njezina se imovina procjenjivala na oko 239 milijuna dolara. Većinu ukradena novca članovi su povratili putem državnog osiguranja štednih pologa.

XS
SM
MD
LG