Linkovi

Otvorena istraga protiv suspendovanog glavnog tužioca Salihovića


Goran Salihović
Goran Salihović

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) otvorilo je istragu protiv Gorana Salihovića, suspendovanog glavnog tužioca te institucije.

Iz Tužilaštva kažu da je do pokretanja krivične istrage došlo nakon što im je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas dostavila prijavu.

U istrazi, kako je saopćeno, prikupljani će biti dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Salihović je suspendovan krajem prošlog mjeseca. Takvu odluku donijela je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca te institucije.

„Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka“, saopćio je VSTV.

Salihovića za vrijeme suspenzije mijenja Gordana Tadić, jedna od njegovih zamjenica i šef odjela za ratne zločine.

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Salihovića zbog niza prekršaja.

Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je glavni tužilac propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, te da se upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku.

Navodi se i da je počinio prekršaje miješanja u rad tužioca ili sudije sa ciljem opstruiranja, omogućenja vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu ovlaštene, davanja lažnih informacija u vezi sa prijavama na radno mjesto, kao i ponašanja kojim se dovodi u pitanje kredibilitet Tužilaštva.

Salihović je ranije odgovorio da je siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i tvrdi da je riječ o “montaži i konstrukciji”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG