Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca zadovoljna pozicijom SAD u svijetu


Kape sa imenom Donalda Trumpa izložene na godišnjoj Konferenciji za konzervativnu političku akciju u National Harboru, Maryland, 26. februara 2020.
Kape sa imenom Donalda Trumpa izložene na godišnjoj Konferenciji za konzervativnu političku akciju u National Harboru, Maryland, 26. februara 2020.

Novo Gallupovo istraživanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazuje da je 53 odsto ispitanih, predvođenih onima koji se izjašnjavaju kao republikanci, zadovoljno pozicijom koju Sjedinjene Države imaju u svijetu.

Taj rezultat veći je za osam procentnih poena u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje i najveći je od 2003. godine.

Gallup izvještava o oštroj partijskoj podjeli među ispitanicima, ali podsjeća da je to bilo uobičajeno tokom posljednje dvije decenije, u zavisnosti od toga koja partija kontroliše Bijelu kuću.

Zadovoljstvo republikanaca

Uz republikanca Donalda Trumpa u kabinetu, 85 odsto pristalica te partije kaže da je zadovoljno pozicijom SAD, dok se sa tim slaže 19 odsto demokrata.

Republikanci su takođi pomogli da se podigne broj onih koji smatraju da se u "u očima svijeta" SAD doživljavaju povoljno.

Gallupovo istraživanje pokazalo je da 16 odsto ispitanih smatra da je percipiranje SAD vrlo pozitivno, dok drugih 44 odsto smatra da je donekle pozitivno. Čak 83 odsto republikanaca izabralo je jedan od dva pozitivna odgovora.

Poštovanje u svijetu

I dok je Trump dostigao svoj najviši nivo u istraživanju Gallupa na pitanje da li ga drugi lideri poštuju, taj rezultat pokazuje da samo 37 odsto ljudi smatra da strani lideri poštuju Trumpa, dok 61 odsto smatra da ga druge vođe ne poštuju.

Gallup kaže da je Trumpov rezultat sličan onom koji je postigao republikanski predsjednik George Bush mlađi, u istom trenutku njegovog predsjednikovanja, ali da je to daleko iza postignuća od 51 odsto, koliko je istraživanje pokazalo kada je predsjednik bio demokrata Barack Obama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG