Linkovi

Istraživanje: Rekordno niska podrška koaliciji Angele Merkel


Demonstrant drži poster sa prerađenom fotografijom Angele Merkel ispod koje piše "Angela mora da ode", Chemnitz, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.
Demonstrant drži poster sa prerađenom fotografijom Angele Merkel ispod koje piše "Angela mora da ode", Chemnitz, istočna Njemačka, 1. septembra 2018.

Kombinovana podrška koaliciji njemačke kancelarke Angele Merkel i njenih partnera, Socijaldemokrata (SPD) na lijevom centru, dostigla je najniži nivo kada je riječ o bilo kojoj vladi "velike koalicije" koja je ranije postojala, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju.

Dvije njemačke najveće partije imale su komplikovano ljeto i oslabljene su unutrašnjim sukobima zbog imigracije, koji se rasplamsavaju nakon nasilnih desničarskih demonstracija u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu, koje su uslijedile nakon što je jedan Nijemac izboden, a dvojica migranta zbog toga uhapšena.

Istraživanje kuće Emnid urađeno za nedjeljnik Bild am Sonntag pokazalo je da je podrška Merkelinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) i njenim bavarskim saveznicima, Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), palo za jedan procentni poen, na 29 posto.

Na izborima prošlog septembra, blok CDU/CSU osvojio je bio 32,9 posto glasova.

Istraživanje je pokazalo i pad podrške SPD-u za dva procentna poena, sada ih podržava 17 posto ispitanih. Na prošlogodišnjim izborima, njemačke socijaldemokrate imale su 20,5 posto glasova.

Kombinovani rezultat od 46 posto podrške najniži je za bilo koju dosadašnju koaliciju CDU/CSU/SPD. Podsjetimo, taj savez stranaka takođe je bio na vlasti od 2005. do 2009. godine i od 2013. do 2017. godine.

Istraživanje je sprovedeno među 2.472 glasača u periodu od 30. augusta do 5. septembra.

Podrška za antiimigrantsku Alternativu za njemačku (AfD) nepromijenjena je u odnosu na prethodne nedjelje i izosi 15 posto, pokazalo je istraživanje. Ekstremno lijevu Linke podržava 10 posto ispitanih.

Zeleni su nepromijenjeni na 14 posto podrške, a probiznis Slobodne demokrate (FDP) ostaju na devet posto.

Podrška drugim partijama zbirno je porasla sa dva na šest posto.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG