Linkovi

Istraživač: Hakovan Twitter, procurilo 200 miliona korisničkih e-mail adresa


FILE - A Twitter logo hangs outside the company's San Francisco offices on Nov. 1, 2022.
FILE - A Twitter logo hangs outside the company's San Francisco offices on Nov. 1, 2022.

Hakeri su ukrali adrese e-pošte više od 200 miliona korisnika Twittera i objavili ih na online hakerskom forumu, rekao je u srijedu sigurnosni istraživač.

Povreda će "nažalost dovesti do puno hakiranja, ciljanih krađe identiteta i doxxinga", napisao je na LinkedInu Alon Gal, suosnivač izraelske firme za nadzor cyber sigurnosti Hudson Rock. Nazvao je to "jednim od najznačajnijih curenja informacija koje sam vidio".

Twitter nije komentirao izvještaj, o kojem je Gal prvi put objavio na društvenim mrežama 24. decembra, niti je odgovorio na upite o kršenju od tog datuma. Nije bilo jasno koje je radnje, ako ih je uopće, Twitter poduzeo kako bi istražio ili riješio problem.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi da su podaci na forumu autentični i da dolaze s Twittera. Internetom su kružile snimkeekrana hakerskog foruma na kojem su se podaci pojavili u srijedu.

Troy Hunt, tvorac stranice za obavještavanje o kršenju Have I Been Pwned, pogledao je podatke koji su procurili i na Twitteru rekao da izgledaju "otprilike onako kako su opisani".

Nije bilo tragova o identitetu ili lokaciji hakera koji stoje iza provale. Možda se to dogodilo već 2021., što je bilo prije nego što je Elon Musk prošle godine preuzeo vlasništvo nad firmom.

Tvrdnje o veličini i opsegu kršenja u početku su varirale s prvim informacijama u decembru koje govore da je ukradeno 400 miliona adresa e-pošte i telefonskih brojeva.

Velika povreda na Twitteru mogla bi zainteresirati regulatore s obje strane Atlantika. Komisiju za zaštitu podataka u Irskoj, gdje Twitter ima svoje evropsko sjedište, i američku Saveznu komisiju za trgovinu da nadgledaju usklađenost firme u vlasništvu Elona Muska s evropskim pravilima o zaštiti podataka i američkim nalogom za pristanak.

Na poruke ostavljene kod dva regulatora nije odgovoreno odmah u četvrtak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG