Linkovi

Istospolni bračni parovi za jednaka imigracijska prava


Amerikanci koji se žene ili udaju za strance imaju pravo sponzorirati svoje supružnike za dobijanje statusa legalnih imigranata. No, ta je opcija zabranjena istospolnim parovima

Amerikanci koji se žene ili udaju za strance imaju pravo sponzorirati svoje supružnike za dobijanje statusa legalnih imigranata. No, ta je opcija zabranjena istospolnim parovima, čak i onima čija bračna veza je sklopljena u saveznim državama u kojima je ona ozakonjena – zato što savezni zakon definira brak isključivo kao zajednicu između muškarca i žene. Pred binacionalnim istospolnim parovima je dilema – popustiti pod zakonom i napustiti Sjedinjene Države ili dopustiti da se njihova veza prekine...

Heather Morgan, Amerikanka, i Mar Verdugo, Španjolka, bile su prijateljice punih deset godina prije nego što su se jedna u drugu zaljubile.

“Ali od početka smo znale,” kaže Verdugo, “da želimo biti zajedno vječno.”

Svoju su vezu ozakonile u New Yorku, prije dvije godine, uz prisutnost prijatelja i članova obitelji. Ali Mar Verdugo ne može dobiti supružničku vizu jer u istospolnom je braku. U Sjedinjenim Državama može ostati samo toliko dugo koliko traje njezina radna viza. Njezina partnerica Heather Morgan kaže:

“Svjesne smo teških ekonomskih vremena, ali osim izazova koji se postavlja pred sve parove pred nas se još postavlja i mogućnost da Mar, u jednom trenutku, jednostavno mora napustiti zemlju.”

S istim problemom živi i jedan drugi par, u drugom dijelu New Yorka. Santiago Ortiz, Amerikanac, i Pablo Garcia, Venezuelanac, zajedno žive već 21 godinu. Garcia se ne usudi otići u posjet u Venezuelu od straha da ga više neće pustiti natrag u Ameriku. Ne voli čak ni dalje od New Yorka odlaziti.

“Živim u sjeni, kako to kažemo na španjolskom. Živim u strahu od deportacije.”

“Podnijeli smo molbu za zelenu kartu,” dodaje Ortiz, “i odgovorili su nam da ne mogu našu molbu uzeti u razmatranje zato što smo istospolni par, obzirom na DOMA-u, Defense of Marriage Act, zakon koji brani heteroseksualni brak i zabranjuje istospolnim parovima da imaju iste beneficije kao i heteroseksualni parovi.”

Ortiz se boji da bi ih mogli rastaviti.”Pablova je majka bolesna i neki dan, kad ga je nazvala sestra da s njim razgovara o majci, prošlo mi je kroz glavu da bi on mogao otići... ali kako će se vratiti?”

Oba su se para priključila parnici kojom se zahtjeva jednakost u imigracijskim pravima. Imaju snažnog pristalicu, predsjednika Obamu. “Došlo je vrijeme za razumnu, sveobuhvatnu imigracijsku reformu,” rekao je predsjednik u svojem inauguralnom govoru.

Prijedlog predsjednika Obame omogućio bi istospolnim parovima ista imigracijska prava u kojima uživaju i heteroseksualni parovi.

Ali religiozni konzervativci se tome protive jer ne odobravaju ni istospolne brakove.

A senator John McCain, iz Arizone, i republikanski sponzor imigracijske reforme, kaže da bi to pitanje moglo “minirati” reformu.

Heather Morgan i Mar Verdugo kažu – što god da se dogodi, ne kanimo odgađati naše planove za stvaranje obitelji. “Koliko djece? Željele bismo imati dvoje,” dodaje Heather.

Oko 35.000 Ameriknaca, koji žive u istospolnim brakovima, moći će sponzorirati svoje strane supružnike ukoliko DOMA bude sudski ukinuta ili ukoliko reforme predsjednika Obame postanu zakon.
XS
SM
MD
LG