Linkovi

Istospolni brakovi i još više - posvajanje djece, podijelilo Francuze


Francuski je parlament danas započeo raspravu o prijedlogu zakona kojim bi se ozakonili istospolni brakovi i time istospolnim parovima omogućilo posvajanje djece. Istospolni su brakovi već ozakonjeni u nizu evropskih zemalja, no u Francuskoj je to pitanje dovelo do užarene rasprave.

Posvajanje djece ono je što dominira debatom u Francuskoj. Dopuštanje posvajanja istospolnim parovima pitanje je koje je Francusku podijelilo dublje nego sama legalizacija istospolnih brakova.

Socijalistička stranka predsjednika Francoisa Hollandea ima većinu u parlamentu i izglasavanje zakona bi trebalo biti lako, ali protivnici su odlučni u svojim nastojanjima da to spriječe.

Komičarka poznata pod umjetničkim imenom Frigide Barjot postala je javno lice opozicije. Tvrdi da većina Francuza stoji iza nje.

“Obitelji moraju ostati ujedinjene oko koncepta roditeljstva. Čak i ako neka djeca odrastaju, okružena ljubavlju, u istospolnim zajednicama, dijete ne može izgubiti svoje pravo porijeklo bez gubljenja veza koje čine temelj ljudskog društva.”

Ankete pokazuju da istospolni brakovi uživaju podršku tijesne većine Francuza. Ali Barjot i njene pristaše zahtjevaju referendum i svoje prosvjede šire izvan Pariza u druge dijelove zemlje.

Njihov je protestni marš, protiv mijenjanja zakona, organiziran prošli mjesec u Parizu, privukao na stotine tisuća prosvjednika.

Među njima su bili i članovi Homovoxa, websajta koji pruža platformu onim homoseksualcima koji se protive istospolnom braku. Nathalie de Williencourt jedan je od njegovih suosnivača:

“Homoseksualni parovi se razlikuju od heteroseksualnih po tome što ne mogu rađati, dvije žene ili dva muškarca ne mogu dati život.”

Katolička crkva u Francuskoj podržava protivljenje istospolnim brakovima, ali oni koji podržavaju donošenje zakona kažu da u zemlji slobode, jednakosti i bratstva pravo na brak mora biti prošireno i na gej parove. Svoje su zahtjeve zorno iznijeli na nedjeljnom skupu u Parizu. Prema policijskim podacima, sudjelovalo je 125.000 ljudi – otprilike trećina broja koji se okupio u maršu protiv usvajanja zakona. Među njima je bio i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, i sâm homoseksualac.

Za gej parove zakon bi bio velika prekretnica, kaže Frederic Navarro, predsjednik udruge Act Up Paris, koja promiče prava homoseksualaca.

“Bude li zakon o istospolnim brakovima usvojen, na nas se neće više gledati kao na neke životinje u cirkusu, kao na nešto drugačije i inferiorno.”

Navarro dodaje da istospolni parovi mogu djecu odgajati jednako dobro kao i heteroseksualni partneri.

“Onima koji se protive, poručujemo: da, odgajanje djece unutar obitelji je važno. Omalovažavanje homoseksualnosti, kao da smo mi nešto nisko u društvu... žao mi je, ali ta su vremena prošla.”

Protivnici zakona kažu da će nastaviti sa svojim protestima čak i ukoliko dođe do usvajanja zakona.
XS
SM
MD
LG