Linkovi

Istorijski uspjeh sonde New Horizons


Naučnici iz NASE slave sa decom uspješan prolazak sonde New Horizons pored udaljenog objekta Ultima Thule
Naučnici iz NASE slave sa decom uspješan prolazak sonde New Horizons pored udaljenog objekta Ultima Thule

Istorijsko otkriće NASE, i to u prvih pola sata Nove godine. Sonda New Horizons postavila je rekord i stigla do najudaljenijeg objekta, ikad posjećenog u Sunčevom sistemu.

Naučnici su se okupili da proslave dostignuće Laboratorije za primenjenu fiziku univerziteta John Hopkins u Marylandu. Iz laboratorije javljaju da je letjelica prošla pored objekta poznatog kao Ultima Thule.

“Postoje dvije stvari kod Ultima Thule koje su važne za nauku. Prvo, pošto je tako daleko od Sunca, sunčevi zraci se jedva probijaju, temperature su na apsolutnoj nuli. Kao rezultat toga, sve je smrznuto, tako da je nebesko tijelo očuvano u svom originalnom stanju. Tako duboko smrznuto tijelo, koje ima 30 kilometara, ne može da ima geoloških aktivnosti, kao Pluton, koji je takođe hladan, ali vidite aktivnost na površini i u atmosferi. Ultima jednostavno to nema", objasnio je glavni istraživač Alan Stern.

New Horizons veličine je klavira, lansiran je 2006-te i četiri sata je prikupljao podatke o nebeskom tijelu, koje će slati naredne dve godine.

Ultima Thule je otkrivena 2014. godine Habl teleskopom, koji je tražio nove objekete u Kojperovom pojasu, trećem regionu Sunčevog sistema.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG