Linkovi

Istinomjer: Stranke se ne bave dovoljno svojim obećanjima


Analitičari Istinomjera: Aida Ajanović, Dalio Sijah i Damir Dajanović
Analitičari Istinomjera: Aida Ajanović, Dalio Sijah i Damir Dajanović

Nevladina organizacija Istinomjer predstavila je monitoring rada i ispunjenih obećanja u prve dvije godine mandata Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Vijeća ministara BiH.

Broj obećanja u predizbornoj kampanji stranaka u FBiH iznosi 364, od kojih rad na 233 još nije započeo. Radi se na njih 68, u progresu su 32, dok je tek jedno obećanje ispunjeno do kraja.

U Vijeću ministara BiH, na 99 obećanja nije započet rad, na njih 14 se radi, a ispunjenih obećanja ima tek tri.

Kada je riječ o strankama iz Republike Srpske (RS), tačnije Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Partiji demokratskog progresa (PDP), vjerovatnoća da neće ispuniti data obećanja iznosi oko 90 posto. Devet odnosno sedam posto obećanja ovih dviju stranaka, Istinomjer je ocijenio sa velikom vjerovatnoćom ispunjenja.

Oblast ekonomije na federalnom nivou je oblast u kojoj se tradicionalno daje najviše obećanja, ističu iz Istinomjera. Ukupno je dato 140 obećanja, od kojih 71 posto ima malu vjerovatnoću ispunjenja, 27 je sa srednjom vjerovatnoćom, a dva posto ima veliku vjerovatnoću ispunjenja.

Iz oblasti ekonomije na nivou BiH, procenat obećanja sa slabom vjerovatnoćom ispunjenja iznosi oko 67 posto, 18 posto obećanja srednju vjerovatnoću, a 15 posto veliku. Jedno od ispunjenih obećanja na ovom nivou vlasti je uvođenje Euro 4 standarda za uvoz automobila u BiH.

Analitičari Istinomjera navode da su obećanja koja se tiču reformske agende većinom ispunjena, međutim, infrastrukturni projekti poput koridora 5C ostali su zanemareni. Također, malo se radilo i na izgradnji energetskih postrojenja u BiH, navedeno je.

Kada je u pitanju oblast državnog uređenja na federalnom nivou, vlast je uspjela ostvariti slabije rezultate nego prošle godine. Ukupno je dato 15 obećanja, a na njih 12 do sada nije započet rad. Tri su obećanja prekršena.

Slično je i u oblasti državnog uređenja na nivou BiH gdje je ispunjeno samo jedno obećanje, a tiče se ukidanja naknada za rad u komisijama.

Socijalna politika u FBiH je oblast u kojoj se pored ekonomije daje najviše obećanja, kažu iz Istinomjera. Data su ukupno 93 obećanja, 14 je započetih, a jedno prekršeno, dok se za 53 obećanja još uvijek nije počelo sa realizacijom.

Jedino ispunjeno obećanje odnosi se na uspostavljanje jedinstvenog registra branilaca.

Što se tiče socijalne politike na noviu BiH, rad na datim obećanjima još uvijek nije počeo, navedeno je u izvještaju.

Zdravstvo je u i u federaciji i na nivou BiH, prema Istinomjeru, prilično zanemarena oblast jer 94 posto datih obećanja ima ocjenu “slabe vjerovatnoće” ispunjenja. Obećanje koje sigurno neće biti realizirano jeste osnivanje Ministarstva zdravstva na državnom nivou, što je obećanje stranke SDA, navodi se u izvještaju.

Spoljna politika je oblast u kojoj će prema procjenama Istinomjera, 19 posto obećanja biti ispunjena do kraja. 15 posto ima srednju vjerovatnoću, dok je za 66 posto ta vjerovatnoća mala. Jedina obećanja koja su dobila pozitivnu ocjenu tiču se vanjske politike i regionalne suradnje.

Kada je riječ o obrazovanju na federalnom nivou, stranke su dale ukupno 50 obećanja, a počele raditi na njih šest. Dva obećanja su zaustavljena, a odnose se na uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. Osim najave, Vlada FBiH se od prošle godine nije bavila ovim pitanjem.

Iz Istinomjera navode da su u prve dvije godine mandata, Vlada FBiH i Vijeće ministara zabilježili određeni pomak u realizaciji onoga što su obećali. Međutim, stiče se dojam da se stranke ne bave dovoljno svojim obećanjima, već je napredak uglavnom rezultat rada na reformkoj agendi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG