Linkovi

Trumpova odluka bi mogla dovesti do obnovljenog nasilja na Srednjem istoku


Palestinci protestuju protiv odluke Trumpa u Betlhemu
Palestinci protestuju protiv odluke Trumpa u Betlhemu

Na palestinskim teritorijama I kod američkih misija u svijetu, već drugi dan se nastavljaju prosvjedi izazvani odlukom Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Na desetine osoba je povrijeđeno u sukobima između izreaelskih vojnika i palestinskih prosvjednika na Zapadnoj obali i u Gazi.

Muslimani u drugim zemljama su također izašli na ulice u znak solidarnosti sa Palestincima. Do nasilja je došlo i danas kada je na hiljade muslimana došlo na molitvu u džamiju Al Aqsa u Jerusalemu.

Palestinci na Zapadnoj obali su palili automobilske gume i bacali kamenje na izraelske vojnike koji su koristili gas suzavac i gumene metke kako bi rastjerali prosvjednike. Izraelska vojska je također odgovorila na ono što je nazvala terorističkim napadima iz Gaze.

Do prosvjeda je došlo u mnogim muslimanskim zemljama, među njima i Turskoj, koja je američki saveznik. Trumpova odluka se uveliko smatra zapaljivom.

„Tu odluku vidim kao dolijevanje ulja na vatru. Ona nije dobra za mir u svijetu. Napetosti će se povećati. Ta odluka vjerovatno nije dobro isplanirana. Imamo muslimanski svijet koji broji milijardu i po ljudi I njihova mišljenja nisu uzeta u obzir. Sve zemlje, bez obzira na svoju vjeru smatraju da je ta odluka pogrešna. Nadam se da će se ta pogreška ispraviti”, kaže Selahattin Ergin iz Istanbula.

Trumpova izjava je većinom simbolična, jer je američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela odobrio američki kongres prije više od dvije decenije, kaže bivši američki ambasador u Turskoj i Iraku.

„Problem je to što ovakva odluka daje ljudima u regionu, u islamskom svijetu, još jedan razlog da se zapitaju u kojem pravcu ovaj predsjednik vodi odnose sa islamskim svijetom, jer se vjeruje da takva odluka potkopava mirovni proces između Izraela i Palestinaca”, kaže James Jeffrey.

Govoreći za Glas Amerike, ambasador Jeffrey je rekao da će odluka vjerovatno više potkopati američke napore ka izgradnji koalicije protiv utjecaja Irana u regionu.

„U trenucima kada Iran odnosi pobjedu širom Srednjeg istoka, ta odluka uveliko šteti savezništvu protiv Irana ,koje predsjednik nastoji postići sa Izraelom, sa Turskom, sa arapskim zemljama, pa čak i sa nekim Šiitima u mjestima kao što je Irak”, kaže Jeffrey.

Ambasador Jeffrey kaže bi ljutnja izazvana Trumpovom odlukom, koja se smatra naklonjenom Izraelu, vrlo vjerovatno mogla dovesti do obnovljenog nasilja na Srednjem istoku.

Pakistanska vjerska stranka Jamaat el Islami je pozvala na prosvjede širom zemlje, a Hamas sa sjedištem u Gazi je pozvao na novu intifadu. Zemlje članice Arapske lige se sastaju sutra kako bi razgovarale o svom odgovoru na novonastalu situaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG