Linkovi

Palestinsko-izraelski mirovni proces: Sa Hamasom... nema pregovora, bez Hamasa... nema palestinskog jedinstva


Sa Hamasom ne....?! Bez Hamasa ne...?!
Sa Hamasom ne....?! Bez Hamasa ne...?!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog tjedna u govoru pred članovima oba doma američkog kongresa izričito rekao da Izrael neće razgovarati i pregovarati sa Palestincima ako Hamas bude uključen.

„Arapsko proljeće,“ kako gotovo svi analitičari nazivaju proljetna dešavanja na Srednjem Istoku i sjevernoj Africi, kada su Palestinci u pitanju donijelo je jednu krupnu novinu - pomirenje Fataha i Hamasa, dvije više godina oštro suprotstavljene palestinske frakcije. Taj korak je Izrael vidi kao krupnu otežavajuću okolnost po nastavak već dugo zastalih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog tjedna u govoru pred članovima oba doma američkog kongresa izričito rekao da Izrael neće razgovarati i pregovarati sa Palestincima ako Hamas bude uključen:

„Izrael neće pregovarati sa Palestinskom samoupravom podržavanom Hamasom, palestinskom verzijom al-Qaide.“

A punog jedinstva Palestinaca nema ako sve grupe ne budu predstavljene u vladi i ne prihvate tu vladu, ističe Hanan Ashrawi, uticajna članica Palestinske oslobodilačke organizacije:

Hanah Ashrawi
Hanah Ashrawi

„I Hamas mora biti dio demokratskog, pluralističkog sistema, a ne neki substitut ili alternativa“ - naglašava gospođa Ashrawi.

Hamas je neprihvatljiv za Izrael, naglašava izraelski stav i Jonathan Peled, glasnogovornik izraelske ambasade:

„Ne možete očekivati od nas da sjednemo i pregovaramo sa organizacijom koja poziva na uništenje Izraela.“

U septembru će Generalna skupština Ujedinjenih naroda razmatrati prijedlog za priznavanje palestinske državnosti. Gospođa Ashrawi smatra da je to put do članstva u Ujedinjenim narodima, te dodaje:

„To znači pristup i uključenost u međunarodni pravni sistem, to znači odgovornost unutar sistema UN-a, to znači priznanje naših granica.“

Gospodin Peled, uz predviđanje da Sjedinjene Države i neke druge zemlje to neće dozvoliti, kaže:

Jonathan Peled
Jonathan Peled

„Tražiti priznanje državnosti kroz Ujedinjene narode nije korektan put. To je drugi čvrst stav Izraela.“

Osporiti palestinska nastojanja bila bi krupna greška, smatra gospođa Ashrawi:

„Ako budemo blokirani u Ujedinjenim narodima, ako bude blokiran miroljubiv, nenasilan palestinski put, tada za Palestince nema druge opcije osim borbe kao jedinog načina.“

A ako bude tako, ako ostane sve kako sada jeste, „Arapsko proljeće“ ne obećava mnogo u pogledu otopljavanja stanja između Izraela i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG