Linkovi

Izrael – Palestinci: Sa Novom godinom na slobodi


Ramdan Yacoub
Ramdan Yacoub

Ramdan Yacoub je na slobodi nakon 21 godine. Dok je bio u zatvoru, prošao je kroz studij političkih nauka. Neće više, kako kaže, posezati za oružjem.

Neobičan i svakako sasvim drugačiji početak nove godine još jedne grupe od 26 Palestinaca, držanih dugi niz godina u izraelskim zatvorima. Posljednjeg dana 2013. pušteni su na slobodu nakon kazni, u ponekim slučajevima, i od preko 20 godina robije. Najčešći razlog za osude bili su napadi na Izraelce. Oslobađanja tih 26 Palestinaca je treće po redu, dogovoreno u okviru posljednjih pokušaja oživljavanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nakon trogodišnjeg potpunog zastoja.

Ramdan Yacoub je na slobodi nakon 21 godine. Na robiju je bio osuđen zbog ubistva jedne Izraelke. On je jedan od do sada ukupno 78 Palestinaca puštenih iz zatvora u okviru dogovorenih mjera građenja izraelsko-palestinskog povjerenja nužnog za oživljavanje mirovnog procesa.

"Kada sam saznao da ću biti pušten, osjećao sam se kao ponovo rođen. Želim to svim zatvorenicima. Bio je to divan trenutak" - kaže Yacoub.

I jučerašnje oslobađanje treće grupe Palestinaca proslavljeno je i na Zapadnoj obali, i u Pojasu Gaze, i u istočnom dijelu Jerusalema. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, pored ostalog, rekao:

"Ovo je sretan dan za sve nas, naše ljude, porodice i za na naše heroje koji će živjeti na slobodi."

Dosta je Izraelaca koji su na puštanje Palestinaca reagirali nezadovoljstvom. Demonstrirale su i porodice čiji su članovi bili žrtve napada oslobođenih palestinskih zatvorenika.

Posljednja, četvrta, grupa od takođe 26 Palestinaca biće puštena u aprilu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ističe da takve odluke nisu lake:

"Liderstvo se cijeni i po sposobnosti donošenja i izvršavanja odluka bez obzira na njihovu težinu. Strateški interes Izraela su pregovori čiji je cilj sporazum kojim će biti okončan izraelsko-palestinski sukob."

I Ramdan Yacoub želi mir:

"Moje želje su i želje svakog Palestinca. Želimo da se Izrael povuče sa našeg tla i da uspostavimo palestinsku državu."

Yacoub je, dok je bio u zatvoru, prošao kroz studij političkih nauka. Neće više, kako kaže, posezati za oružjem. Želi u izbjegličkom kampu Qalandia pomoći, prije svega palestinskoj djeci, kroz ekonomske i socijalne programe.
Izrael – Palestinci: Sa Novom godinom na slobodi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG