Linkovi

Nova runda izraelsko-palestinskih pregovora: Skepsa i na jednoj i na drugoj strani


Nova runda izraelsko-palestinskih pregovora: Skepsa i na jednoj i na drugoj strani

I Izraelci i Palestinci su skeptični, puni sumnji, da bi predstojeći direktni pregovori njihovih najviših zvaničnika, pripremanih uz snažnu diplomatsku podršku i posredovanje sadašnje administracije Sjedinjenih Američkih Država, mogli donijeti neki napredak u razrješenju šest decenija dugog sukoba na Srednjem Istoku.

Mustafa Murar je vlasnik prodavnice boja u El Birehu, gradu na Zapadnoj Obali u blizini Jerusalema. Prije desetak godina u žestokim sukobina tokom tadašnjeg palestinskog ustanka radnja mu je bila uništena.

Mustafa Murar
Mustafa Murar

“Gubio sam svakodnevno. Tek nedavno poslovi su krenuli na bolje. Mi ovdje govorimo o intifadi od prije deset godina, a o gubicima govorimo sedam godina” - kaže Mustafa Murar

U protekle tri godine relativnog mira na Zapadnoj Obali, mada pod izraelskom okupacijom, došlo je do ekonomskog buma. Mustafa Murar je napunio police bojama i ponovo dobro posluje. On misli da su pregovori 2.000 godine, za koje ni jedna strana nije bila spremna, podstakli palestinsku intifadu. Takođe misli da ni sada ni jedna strana nije spremna za pregovore:

“Pregovori i sporazum, ako su bazirani na stvarnom htijenju za postizanje mira, biće dobra stvar. Ali, sudeći po našem iskustvu sa Izraelcima, i sadašnji pregovori biće besplodni.”

I mnogi Izraelci vjeruju da sada nije pravo vrijeme. Nakon decenija sukoba reći će da ne postoji dovoljno zajedničkih osnova za razuman dijalog.

“Mislim da neće uspjeti. Spor nije od jučer. Potrebno je vrijeme, mi se moramo privići jedni na druge” – skeptičan je nasumice upitani Izraelac.

Izrael želi grancije za sopstvenu sigurnost, palestinsku državu bez oružane sile, nepodijeljen Jerusalem pod njihovom kontrolom. Mnogi Izraelci se protive iseljavanju stotina hiljada Jevreja iz naselja izgrađenih na Zapadnoj Obali, što je ključni zahtjev Palestinaca.

Mahdi Abdel Hadi
Mahdi Abdel Hadi

Analitičar Mahdi Abdel Hadi smatra da američki pritisak, a ne spremnost jednih i drugih, obje strane još jednom dovodi za pregovarački sto:

“U posljednih 20 godina u pregovorima sa Izraelom nismo postigli ništa. Upravo je suprotno... otima nam se prostor, mi sami postajemo sve više podijeljeni, imamo krizu vođsta, krizu vizija.... de-facto živimo u sistemu aparthejda pod izraelskom okupacijom. I sada Washington poziva. Ne, nije to pozivanje, to je privođenje.”

Palestinski lideri su protiv novog nasilja, upozoravaju, traže suzdržanost. Ipak, analitičar Yaacov Bar-Simantov kaže da mogućnost obnavljanja nasilja postoji:

Yaccov Bar-Simantov
Yaccov Bar-Simantov

“Naravno, uvijek će biti ljudi koji će reći... ako nema uspjeha u političkom, diplomatskom procesu, hajdemo pokušati silom. Jedan od poraznih rezultata neupješnih pregovora je povratak nasilja.”

Mustafa Murar kaže da ni on, kao ni mnogi drugi, ne želi rat:

“Moja radnja bi propala. Ekonomsko stanje vezano je za politiku. Ako je političko stanje dobro, dobre su i ekonomske okolnost i obrnuto.”

Mustafa Murar, i ne samo on, strahuje da bi, u slučaju bezuspješnih pregovora, frustriranost Palestinaca okupacijom ponovo mogla dovesti do tačke ključanja na Zapadnoj Obali i da bi ono što je s mukom obnovio moglo biti još jednom uništeno.

XS
SM
MD
LG