Linkovi

Prvi srednjeistočni pregovori u dvije godine ukazuju na izvjestan napredak


Prvi srednjeistočni pregovori u dvije godine ukazuju na izvjestan napredak
Prvi srednjeistočni pregovori u dvije godine ukazuju na izvjestan napredak

Israelski i Palestinski lideri su danas poslijepodne otpočeli prvu rundu direktnih pregovora u Washingtonu, i već se dogovorili za slijedeću rundu pregovora sredinom septembra. Specijalni američki izaslanik za srednji istok George Mitchell je rekao da su izraelski premijer benjamin Natanjahu, i Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održali produktivne razgovore, i dodao da su se složili o uvjetima za razgovore o mirovnom sporazumu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abbas pridružili su se ranije američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton .

Premijer Netanyahu je izjavio da će trajni mir između Izraela i Palestinaca tražiti "bolne ustupke" s obje strane. Dodao je da njegova zemlja traži sigurnosna jamstva od Palestinaca i trajno priznanje prava Izraela na postojanje. Predsjednik Abbas je izjavio da Palestinci žele "pravedni mir". Pozvao je Izrael da prestane s gradnjom židovskih naselja na okupiranim područjima i da okonča blokadu Pojasa Gaze.

Državna tajnica Clinton je rekla da joj je jasno kako odluka dvojice čelnika da se izravno susretnu nije bila laka. Međutim, dodala je, ključna pitanja kao što su teritorij, sigurnost i izbjeglice ne bi bila ništa lakša da su čelnici čekali. "Vjerujemo, predsjedniče i premijeru, da možete uspjeti i shvaćamo da je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država da uspijete. Ali mi ne možemo i nećemo nametati rješenje" - rekla je čelnica američke diplomacije.
Za Izrael je glavno pitanje sigurnost. Premijer Netanyahu kaže da bilo koji konačni sporazum mora uključivati sustav koji bi osigurao da buduća palestinska država bude demilitarizirana, a ne "teroristička enklava pod pokroviteljstvom Irana".

Predsjednik Abbas traži da Izrael obustavi sve građevinske aktivnosti u područjima koje Palestinci žele uključiti u svoju državu, te da okonča blokadu Gaze. Palestinski čelnik izjavio je da će pregovori propasti, ukoliko Izrael ne produži moratorij za gradnju naselja na Zapadnoj obali, koji istječe 26. septembra.

XS
SM
MD
LG