Linkovi

Nova izraelska naselja mogu ugroziti mirovne pregovore


Jevrejsko naselje Beitar Ilit na Zapadnoj Obali
Jevrejsko naselje Beitar Ilit na Zapadnoj Obali
Izrael je pozvao gradjevinske firme da se uključe u izgradnju gotovo hiljadu i dvjesto novih domova na okupiranim teritorijama na koje pravo polažu Palestinci; radi se o kontraverznom potezu koji se dogadja samo tri dana prije planirane obnove izraelsko - palestinskih mirovnih pregovora.

Ministar urbanizma u izraelskoj vladi Uri Ariel je jučer dao finalno odobrenje za ovaj potez , izdavanjem tendera za oko 800 stanova u židovskim naseljima u Istočnom Jerusalemu, kao i za još 400 stambenih jedinica na Zapadnoj Obali.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je izjavio da ovaj potez neće medjutim spriječiti pokretanje izraelskog - palestinskih mirovnih pregovora.Mark Regev je potom dodao:

Gradimo u Jerusalemu i velikim blokovima, a u svakom mirovnom planu koji se našao na stolu u zadnjih 15 godina, ta su područja ostajala dijelom Izraela. Stoga ne vidim kako izgradnja u tim dijelovima može spriječiti nastavak mirovnih pregovora.

Palestinska je strana bila razljućena , ali neće napustiti razgovore. Visoki palestinski pregovarač Saeb Erekat je , medjutim, optužio Izraelce da se ne ponašaju fer , riječima:

Smatram da objava izraelske vlade o 800 stambenih jedinica na Zapadnoj Obali, kao i polaganje temelja za stanove u Jabal al Mukaberu u istočnom Jerusalemu, ne samo da škodi medjusobnom povjerenju, nego direktno i ishodu pregovora. Ovaj potez jednostavno uništava mogućnost rješenja stvaranjem dvije države.

Palestinci smatraju da su Istočni Jerusalem i Zapadna Obala dio buduće neovisne države, i dodaju da će proširenje izraelskih naselja otežati ostvarenje tog cilja.
XS
SM
MD
LG