Linkovi

Napadi Izraela na Gazu se pojačavaju


Izraelski avioni , kao i brodovi, intenziviraju bombardiranje područja Gaze, a u jednom od napada su poginula 4 djeteta koja su se igrala na plaži. Time je broj mrtvih Palestinaca, prema palestinskim izvještajima, dostigao 213 osoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u medjuvremenu da militanti Hamasa u Gazi vrše ratne zločine direktno ciljajući na milione izraelskih civila, i koristeći palestinske civile kao ljudski štit. Govoreći danas, Netanyahu je takodjer okrivio za nastavak žestoke izraelske vojne kampanje to što je Hamas odbio dogovor o primirju kojem je posredovao Egipat.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas se u Kairu sastao sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattah el-Sissi-jem gdje razgovarali o tome kako uspješno provesti prijedlog o primirju, iako se ne znaju rezultati razgovora.

Izraelska vojska je jučer upozorila na hiljade stanovnika Gaze da pod hitno napuste domove do daljnjeg, nakon čega je gadjala brojne mete, medju njima kuću visokog pripadnika Hamasa Mahmouda Zahara.

Hamas je gradjanima Gaze kazao da ignoriraju upozorenja izraelskog ministarstva obrane rekavši da Tel Aviv provodi psihološki rat.

XS
SM
MD
LG