Linkovi

Gaza: Skloništa nema ni u skloništima


Čelnica odjela Ujedinjenih Naroda za ljudska prava Navi Pillay je optužila Izrael i Hamas za počinjene ratne zločine u Gazi.

Ona je danas zijavila da Izrael napada domove, škole, bolnice i objekte UN-a, što je jasno kršenje medjunarodnog zakona, i dodala da medjunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nastavi ovakav nedostatak odgovornosti.

Gospodja Pillay je takodjer osudila Hamas za neselektivno raketiranje Izraela , i zato što, kako je naglasila, koristi objekte UN-a da bi sakrili oružje.

Usprkos kritikama koje dolaze iz UN-a, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je njegova zemlja odlučna u namjeri da kompletira uništavanje mreže tunela Hamasa, sa ili bez primirja, dodao je Netanyahu .

Govoreći danas u Indiji, državni sekretar John Kerry je rekao da nema trenutno naznaka da bi moglo doći do dogovora o primirju, ali da Sjedinjene države i dalje rade na tome.

U medjuvremenu se javio novinar Glasa Amerike Scott Bobb koji je trenutno u mjestu Jabaliya u Gazi, gdje je posjetio školu koju Ujedinjeni Narodi koriste kao jedno od skloništa za civile, a u kojoj je ubijeno najmanje 15 osoba nakon pogotka izraelskim granatama.

Jedna učionica u školi Abu Hussein u Jabaliyi je direktno pogodjena pred zoru . Susjed Adel Abu al-Aish kaže da je pojurio u školu čim se prašina malo slegla. On priča šta je zatekao:

“Gotovo nikog nismo zatekli živoga. Samo dvoje je još bilo živo u tom trenutku, jedno bez ruke i noge, drugo bez noge. Kasnije smo čuli da je jedan od njih umro . ”

Oko 3,000 Palestinaca je došlo u ovu školu kako bi se sklonilo od borbi izmedju Izraela i Hamasa.

Izraelska vojska je poručila stanovnicima da se udalje iz svojih kuća, kada je krenula u kopnenu ofanzivu na Gazu, tako da se sada oko 200 hiljada Palestinaca nalazi u ovakvim skloništima.

22-godišnja Om Mohammed, koja nije htjela dati pravo ime, pita zašto im je Izrael poručio da se sklone iz kuća, a onda ih počeo tući po skloništima?

“Izraelci nas ubijaju, oni su teroristi. Može se lako vidjeti da je najviše medju nama djece, dječaci, djevojčice, žene... Nemamo nikakvog oružja. Nemamo rakete. Nemamo municiju. Pogledajte, možete sve pretražiti!

Izrael i dalje tvrdi da Hamas krije oružje u civilnim područjima - što ta područja čini legitimnim metama. Ujedinjeni Narodi su potvrdili da su pronadjene rakete u tri škole - skloništa, i nazvali su to teškim kršenjem neutralnosti UN-a. Stanovnici Gaze se medjutim osjećaju kao u kavezu.

“Ne znamo šta ćemo. Ovdje smo, i svakog trenutka očekujemo smrt. ”. govori Om Mohammed.

Neki kažu da će se jednostavno vratiti kućama i poginuti. Om Muhammad medjutim nema ni taj izbor - njena kuća više ne postoji.

XS
SM
MD
LG