Linkovi

Izrael pogodio sklonište UN-a u Gazi, najmanje 15 mrtvih


Palestinac čije je dijete ranjeno u izraelskom napadu na UN školu u Beit Hanounu
Palestinac čije je dijete ranjeno u izraelskom napadu na UN školu u Beit Hanounu

Predstavnici zdravstvenih i hitnih službi u Gazi su saopćili da je jedan izraelski projektil pogodio školu u Gazi koji Ujedinjeni Narodi drža kao sklonište za civile, pri čemu je ubijeno najmanje 15 osoba, a na desetine ih ranjeno.

Predstavnici UN-a su potvrdili da je zgrada škole u mjestu Beit Hanoun pogodjena, ali oni nisu mogli dati tačan broj ubijenih.

Do sada je ubijeno oko 730 Palestinaca, i 35 Izraelaca.

Medicinsko osoblje je grčevito pokušavalo pomoći desecima ljudi koji su ranjeni kada je izraelski projektil pogodio školu koju koristi UN.

neka od djece su uspjela preživjeti napad, ali najmanje 15 drugih koji su se sklonili u školi - nisu.

Usprkos medjunarodnim pokušajima da se isposluje primirje, izraelske snage su nastavile bombardirati Gazu, dok su borci Hamasa slali i danas rakete na Izrael.

Britanski sekretar vanjskih poslova Philip Hammond se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom izražavajući veliku zabrinutost zbog velikog broja ubijenih.

"Želimo da se primirje što prije potpiše. Mi pozdravljamo raniji prijedlog Egipta za uspostavu primirja, a zahvalni smo vama što ste to odmah prihvatili. ", govori britanski sekretar Hammond.

Premijer Netanyahu je rekao da militanti Hamasa koriste civile kao živi štit - i požalio se što je Vijeće UN-a za ljudska prava nagrdilo Izrael zato što se brani.

"Korištenje ljudskog štita je cinično, groteskno, nehumano. Isto je tako groteskno što je izrael osudjen od strane Vijeća za ljudska prava. "

Lider Hamasa Khaled Mashaal je zanijekao navode Izraela, govoreći u Qataru:

"Nije istina da se naš otpor u Gazi krije iza civila. Istina je da Netanyahu ne može doći do militanata, pa ubija civile. "

Izrael kaže da želi da Gaza bude demilitarizirana. Neki kažu da Izrael želi uništiti Hamas. No, to nije mnogo vjerovatno, govori Rami Nasrullah, čelnik Centra za Medjunarodni Mir i Suradnju u istočnom Jerusalemu i dodaje:

"Usprkos svoj propagandi, činjenica je da Izraelu nije u interesu haos u Gazi. Oni samii žele jakog šefa u Gazi, a to je Hamas. "

Hamas kaže da Izrael mora ukloniti blokadu Gaze i obustaviti svaku agresiju u okviru eventualnog primirja. No, ni to nije mnogo vjerovatno, govori Moshe Ma'oz , profesor Univerziteta Hebrew u Jerusalemu.


"Niti jedna od dvije strane ne želi da rat stane. Svako od njih želi biti pobjednik. "

Priča se o mogućnosti humanitarnog primirja, kako bi se pomoglo civilima, ali u isto vrijeme, smrt i razaranja nastavljaju rasti.

XS
SM
MD
LG