Linkovi

Kerry na Bliskom Istoku u potrazi za primirjem


Američki državni sekretar John Kerry i egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukri
Američki državni sekretar John Kerry i egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukri

Američko ministarstvo transporta i avijacije je izdalo naredjenje svim američkim komercijalnim avio kompanijama da na slijedeća 24 sata obustave sve letove ka medjunarodnom aerodromu u Tel Avivu , a nakon što je raketa Hamasa pogodila mjesto u samoj blizini aerodroma.

Tri avio linije su već obustavile letove nakon što su čule vijest da je raketa pala na kilometar i pol daleko od aerodroma Ben Gurion. Avio kompanija Delta Air Lines je saopćila da na neodredjeno obustavlja sve letove za Tel Aviv, a jedan avion koji je već bio u zraku, je skrenut i sletio je u Pariz.

Obustavu letova su objavile i kompanije U.S. Airways i United. Holandska kompanija KLM, potom Air France, i Lufthansa takodjer do daljnjeg otkazuju letove za Tel Aviv.

U medjuvremenu generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon i američki državni sekretar John Kerry nastavljaju održavati sastanke u regionu, u pokušaju da se isposluje hitno primirje izmedju Izraela i Hamasa.

Državni sekretar Kerry se sastao s ministrom vanjskih poslova Egipta Sameh Shukrijem rano jutros, par sati nakon što je stigao u Kairo kako bi pokušao spasiti prijedlog mirovnog sporazuma koji je sačinio Egipat.

John Kerry je tom prilikom izmedjuostaloga rekao:

"Izražavam svoju zahvalnost ministru Shukriju, a posebno predsjedniku Egipta Sissiju za njihovo liderstvo i zato što su predstavili ovu mirovnu inicijativu koju ćemo probati provesti. Razgovarat ćemo o tome, i kako ćemo, nadam se, postići ne samo primirje, nego i utabati stazu da se riješe problemi koji su suštinski, i vrlo komplicirani ." , kazao je državni sekretar Kerry.

"Iskreno se nadamo da će ovaj posjet rezultirati primirjem koje bi obezbijedilo nužnu sigurnost za Palestince , te da ćemo uspjeti razgovarati i o dugoročnim rješenjima vezanim za sudbinu Gaze ." , kazao je ministar Shukri.

Kerry je prije toga održao sastanak i sa generalnim tajnikom UN-a Banom . Oni su razgovarali o paketu humanitarne pomoći vrijednosti $47 miliona dolara, za hiljade raseljenih civila u Gazi.

Generalni tajnik Ban, koji je pozvao obje strane da obustave nasilje i započnu pregovore bez ikakvih preduvjeta, je otišao u medjuvremenu u Izrael na sastanak s premijerom Netanyahu-om, a potom na Zapadnu Obalu kako bi razgovarao s palestinskim zvaničnicima.

U medjuvremenu su nastavljeni izraelski zračni udari kojima su pogodjeni mnogobrojni ciljevi u Gazi, i pri čemu je ubijeno najmanje deset osoba. Hamas je uzvraćao raketnom vatrom na Izrael. Više od 600 Palestinaca je ubijeno otkako je počeo sukob prije desetak dana, a najveći procenat ubijenih su civili - medju njima mnogo žena i djece.U posljednjim izraelskom bombardovanju je pogodjeno pet džamija u Gazi kao i kuća bivšeg lidera oružanog krila Hamasa.

Glasnogovornik ureda UN-a za Humanitarnu pomoć Jens Laerke, je izjavio da u gusto naseljenoj Gazi jednostavno nema mjesta koje bi bilo sigurna zaštita za civile.

Izrael kaže da je do sada 29 mrtvih na njihovoj strani, a jedan vojnik se vodi nestalim. Hamas tvrdi da je taj vojnik u njihovim rukama.

Izraelska ministrica pravosudja Tzipi Livni je izjavila da primirje nije ni blizu, te da se izraelska ofanziva neće zaustaviti dok se ne unište svi tuneli koje Hamas koristi za ulazak u Izrael.

XS
SM
MD
LG