Linkovi

Primirje izmedju Izraela I Hamasa se za sada drži


Primirje od 72 sata, dogovoreno izmedju Izraela i Hamasa, stupilo je na snagu rano jutros na pojasu Gaze, dok se istovremeno pojačavaju nastojanja da se pregovorima postigne dugotrajno okončanje sukoba. Tik pred stupanje primirja na snagu, u osam ujutro po tamošnjem vremenu, Izrael je objavio da povlači snage iz Pojasa Gaze.

Glasnogovornik izraelske vojske , potpukovnik Peter Lerner , je izjavio da je vojska u defanzivnnom položaju na granici Gaze, nakon što su uništena najmanje 32 tunela za koje Izrael kaže da ih Hamas koristi za napade.

"Nismo sigurni da nema još tunela, i stoga smo pozicionirani na granici, kako bismo se mogli obraniti ako bi došlo do napada.", kazao je potpukovnik Lerner.

Ovo je najnoviji pokušaj u nizu da se okonča krvavo jednomjesečno nasilje u kojem je ubijeno najmanje hiljadu i 800 Palestinaca, uglavnom civila medju kojima veliki broj djece, kao i 64 izraelska vojnika, i tri civila.

Izraelci i Palestinci se nadaju, iako obazrivo, da će primirje potrajati. Granatiranje je potpuno uništilo infra-strukturu Gaze, bezbrojne zgrade, škole, biznise...Od jutros su se mnogi stanovnici Gaze vratili na mjesta gdje su im bile kuće i radnje, da pregledaju stepen štete i može li se išta spasiti.

Usprkos uvjeravanjima njihove vlade, stanovnici izraelskih zajednica na samom jugu uz granicu, su skeptični.

"Prošao je već sat, i za sada je dobro, ali ne vjerujem mnogo da će od ovoga biti nešto ozbiljnije. Mislim da će nastaviti da nas raketiraju, a nadam se da sam u krivu. Vidjećemo , šta se može. .. takav je ovdje život, i moramo u nešto vjerovati. Nadam se da će se držati riječi ovaj puta.'', kazao je jutros Marvin Poliak, gradjanin Izraela.

Abu Mohammed, trgovac iz Gaze , kaže:

"Tijekom primirja, nadamo se da ćemo možeti otići da vidimo šta je ostalo, da se pozabavimo svojom djecom, životom...Sve je uništeno. Ni Bog, ni muslimani, ni ne-muslimani ne bi ovo dozvolili.. Pobijena su nam djeca, žene."

Povlačenje izraelskih trupa je bio ključni zahtjev Hamasa, čiji će predstavnici u narednih par dana doći u Kairo kako bi pregovarali o produžetku primirja s izraelskim predstavnicima, a uz posredovanje Egipta.Hamas traži i oslobadjanje zarobljenika, i hitnu pomoć za stanovnike Gaze. Izrael želi razoružanje Hamasa.

State Department je pozvao obje strane da učine sve što je u njihovoj moći i u potpunosti ispoštuju primirje, dodajući kako vjeruju da bi ovaj put možda mogao voditi trajnom rješenju.

XS
SM
MD
LG