Linkovi

Hamas odbio primirje, Izrael proširuje i pojačava ofanzivu


Izraelski premijer je rekao da će se vojna ofanziva na Gazu intenzivirati , nakon što je Hamas odbio prijedlog primirja , kojem je posredovao Egipat.

Govoreći večeras, gospodin Netanyahu je izjavio da bi više volio da sukob može riješiti diplomatskim putem, ali je potom dodao da akcije Hamasa ne ostavljaju nikakvog izbora nego da se ofanziva pojača i proširi.

Izraelska vojska je bila obustavila vatru na 6 sati nakon što je bila pristala na primirje, no zračni udari su se nastavili nakon što su snage Hamasa ispalile oko 50 navodjenih raketa u toku dana.

Jedan Izraelac je ovom prilikom ubijen, što je prva izraelska žrtva otkako su borbe počele. Prema informacijama palestinskih bolničkih izvora, najmanje 194 Palestinca su ubijena do sada.

Glasnogovornik BIjele Kuće Josh Earnest je izjavio da su Sjedinjene Države izuzetno zabrinute zbog stradanja nevinih civila, i dodao kako Amerika smatra da je broj civila koji su izgubili živote isuviše veliki. Earnest je medjutim dodao da je potrebno da Hamas i druge grupe moraju prestati ispaljivati rakete na Izrael.

Izraelska vojska je saopćila da mora odgovarati na neprestanu raketnu vatru sa teritorija koji kontrolira Hamas.

Vojska Izraela kaže da je njihov sistem raketne obrane Iron Dome danas presreo rakete usmjerene ka tri grada u Izraelu, nakon što je vlada premijera Benjamina Natanjahua ranije izglasala pristanak na primirje.

Gospodin Natanjahu je naznačio da je Izrael spreman istodobno i na proširenje dosadašnje vojne kampanje protiv Hamasa, ukoliko militanti odbiju primirje.

"Kao što je poznato, Izrael je prihvatio egipatski prijedlog primirja. Naš je cilj da okončamo raketne napade iz Gaze na naše gradove, i da obezbijedimo gradjanima Izraela održivi mir i red na koji imaju pravo."

Neki zvaničnici Hamasa su kazali da njihova grupa nije još uvijek donijela nikakvu odluku , dok je oružano krilo Hamasa direktno odbilo egipatski plan rekavši da je on jednak predaji Hamasa.

Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa je tom prilikom kazao:

"Mi u pokretu Hamas nismo ništa službeno primili ni od koga što se tiče agresije na Gazu - samo smo kroz medije čuli o tome. Ti prijedlozi za nas nemaju nikakve vrijednosti jer nisu upućeni direktno nama, niti je ko o tome s nama razgovarao. Odbijamo okončati borbu prije nego ostvarimo ciljeve našeg otpora. Nećemo se prestati boriti prije nego što oni prihvate sve uvjete palestinskog otpora. Objava izraelskih okupatora da će sa svoje strane obustaviti vatru nama ništa ne znači. Ne traži se obustava borbi, već se traži okončanje nepravde nametnute palestinskom narodu u Gazi. ''

Inače, egipatskim prijedlogom se poziva na privremeno primirje koje bi stupilo na snagu danas, nakon čega bi se otvorili granični prijelazi u Gazi, i konačno započeli razgovori izmedju dvije strane u Kairu, za dva dana.

Izrael je krenuo u ofanzivu prošli utorak kao odgovor na sedmice teškog granatiranja od strane Hamasa. Medicinski zvaničnici na palestinskoj strani kažu da je ubijeno do sada 185 osoba, uključujući na desetine civila.

Egipat, prva arapska država koja je postigla mir sa Izraelom, često služi kao posrednik izmedju Izraela i Hamasa. Tako je i 2012. godine tadašnji egipatski predsjednik Muhamed Mursi posredovao primirju.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao sinoć, na iftarskoj večeri upriličenoj u Bijeloj Kući, da je ohrabren egipatskim posredničkim prijedlogom , te da dalja eskalacija ne služi apsolutno nikome.

XS
SM
MD
LG