Linkovi

5. aprila Afganistanci izlaze na izbore


Glasači širom Afganistana će 5.aprila izaći na birališta na izborima koji bi mogli donijeti prvi mirni i demokratski transfer vlasti u toj zemlji. Ustav sadašnjem predsjedniku Karzaiju brani da se natječe za treći mandat, ali ovi izbori se dešavaju u vrijeme žestoke pobune i neizvjesnosti oko toga da li će američke i NATO snage ostati u Afganistanu i nakon 2014.godine.

U medjuvremenu, mnogi Afganistanci su uzbudjeni oko već trećih po redu predsjedničkih izbora u toj zemlji.Predizborni skupovi privlače ogromne mase ljudi.A i zalog je ogroman.

Said Jawad je bivši afganistanski ambasador u Americi, govori:

Ako bismo imali kredibilne izbore koji bi pokazali to što je medjunarodna zajednica uspostavila u Afganistanu, u smislu da demokratske institucije finkcioniraju - ta investicija bi se isplatila.

Ali, talibanski militanti čine sve što mogu da pokvare ili onemoguće glasanje. Širom zemlje organizuju krvave napade i prijete ubistvima i glasačima i izbornim timovima.

Analitičari kažu da su uspješni izbori od kritične važnosti za budući mir i stabilnost u Afganistanu. Ekspert za jugoistočnu Aziju iz Američkog Instituta za mir, Andrew Wilder objašnjava zašto:

Treba nam da izbori proteknu u radu, da bi očuvao ustavni poredak i Afganistan ostao ujedinjen.

Dodatni elemenat nesigurnosti afganistanske budućnosti je to da li će američke i NATO trupe ostati u toj zemlji nakon kraja ove godine. Bilateralni sigurnosni sporazum je dogovoren, ali predsjednik Karzai odbija da ga potpiše.

Nikakav pritisak, niti prijetnja, ni psihološki pritisak na naše ljude ne može nas prisiliti da potpišemo sigurnosni sporazum. Ako oni hoće da odu, neka idu odmah danas., kaže predsjednik Karzai.

No, bez sporazuma o sigurnosti Afganistan bi se mogao vratiti u anarhiju i gradjanski rat. I ponovo bi mogao postati sigurno utočište za višenacionalne terorističke organizacije, poput al-Qaide. Frederick Kagan rukovodi projektom Ključne prijetnje, pri institutu American Enterprise.On govori:

Ako ne budemo imali taj sporazum, i ako predsjednik Obama odluči da povuče sve snage, to će biti kataklizma za Afganistan, abiće i veoma loše za američke interese i u regionu i globalno.

Afganistanska ekonomija uveliko zavisi od milijardi dolara strane pomoći, koja bi mogla da nestane ako sve strane trupe napuste zemlju.

Shukria Barekzai , član parlamenta, kaže:

To je za nas veoma važno jer sigurnosni sporazum znači i dobru ekonomiju i dobru sigurnost za Afganistance.

Svi predsjednički kandidati su javno obećali da će potpisati sigurnosni sporazum sa Amerikom, i očekuje se da će svaki od njih imati bolje veze sa zapadom od predsjednika Karzaija. Ali, najveća opasnost po kredibilitet samih izbora, mogli bi biti pokušaji da se protivzakonito manipulira rezultatima, kaže Andrew Wilder i dodaje:

Za mene je ta prevara najveća opasnost. Ako imate prevaru u velikom obimu i slabe mehanizme rješavanja žalbi, to bi moglo delegitimizirati rezultat izbora.

Eksperti kažu da je spriječavanje masovnih izbornih prijevara od ključne važnosti da bi narod i oni koji izgube na izborima mogli prihvatiti njihov konačni ishod.
XS
SM
MD
LG