Linkovi

Izraelsko-palestinski sukob: Nove žrtve i nova razaranja


Iz Hamasa saopštavaju da će obustaviti granatiranje izraelskih naselja, ako Izrael prestane sa zračnim napadima na Gazu. Do sada ni jedna strana nije pokazala volju da učini taj prvi korak.

Izraelski borbeni avioni već treći dan bormbardiraju Pojas Gaze, s ciljem zaustavljanja raketnih napada Hamasa na izraelske gradove. Prema informacijama iz izraelskih vojnih izvora danas je pogođeno 320 ciljeva, uključujući podzemne tunele i objekte iz kojih Hamasovi militanti lansiraju rakete. Palestinski zvaničnici su saopštili da je do sada u izraelskim napadima ubijeno najmanje 76 osoba, uključujući i osam ljudi u jednoj zgradi u mjestu Khan Younis. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je optužio Izrael za, kako je rekao, genocid, a izraelski zvaničnici upozoravaju da će zračni napadi trajati sve dok Hamas bude ispaljivao rakete na Tel Aviv i druga naseljena mjesta. Izraelskim gradovima odjekuju sirene, a rakete- presretači sistema „Iron Dome“ obaraju mnoge od Hamasovih raketa prije nego što pogode cilj. Prema posljednjim izvještajima, na izraelskoj strani nema mrtvih.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon se obratio Vijeću sigurnosti na vanrednoj sjednici u New Yorku, a prije toga je, u izjavi za novinare, eskalaciju sukoba nazvao jednom od najtežih situacija u regionu u posljednjih nekoliko godina. U Pekingu je američki državni sekretar John Kerry izjavio da će Sjedinjene Države "učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu u okončanju nasilja." Sekretar Kerry je također rekao da Amerika nastavlja podržavati pravo Izraela na obranu, dok Hamas nastavlja odbijati, usprkos svim pozivima, da prestane s nasiljem.

Da podsjetimo, trenutno nasilje uslijedilo je nakon nedavne otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera i potom osvetničkog ubistva palestinskog dječaka. Nove žrtve i nova razaranja i na jednoj i na drugoj strani teško su opterećenje i iskušenje za Bliski Istok u cjelini i palestinsko-izraelski mirovni proces koji je već nekoliko godina na mrtvoj tački.

Uz napade iz zraka, Izrael prijeti i kopnenom invazijom. Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera, ističe:

"Naš cilj, krajnji cilj je, sačuvati živote Izraelaca i zaustaviti granatiranja iz Gaze."

Rastuće nasilje i sukobi su znak političke slabosti na obje strane, ocjenjuje Yossi Mekelberg, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu London:

"Netanyahu je pod snažnim pritiskom desnog krila unutar izraelske vlade. Hamas je oslabljen nakon povlačenja iz Sirije i obaranja sa vlasti egipatskog Muslimanskog bratstva."

Egipat sada vodi bivši vrhovni vojni zapovjednik Abdel Fattah el-Sissi. On je i ranije pokušavao posredovati između Palestinaca i Izraelaca, a sada bi mogao imati značajnu medijatorsku ulogu, smatra analitičar Sharif Nashashibi:

"Sada, posebno sada, Sissi bi, kao predsjednik Egipta, mogao steći više povjerenja lidera najuticajnih zemalja Zapada. Posredovanje u palestinsko-izraelskom sukobu moglo bi za Sissija biti prilika da se dokaže racionalnim i snažnim, da pokaže Zapadu da su, i on osobno i Egipat, bitan politički faktor u regionu."

Hamas će, to je sasvim izvjesno, tražiti podršku bliskoistočnih i srednjeistočnih zemalja. Iz Sirije je neće dobiti. Podrške iz Irana i iz Qatara su upitne, ističe analitičar Nashashibi:

"Hamas je podržavao pobunjenike protiv režima Bashara al-Assada. Pobunjenički pokret gubi protiv Assada i Hamas je morao napustiti Siriju. Podrška sirijskim pobunjenicima koštala ga je i vrlo značajne podrške Irana. Nakon nedavnog političkog dogovora unutar Vijeća za saradnju zemalja Persijskog zaliva, sada ima naznaka da je Qatar bio prisiljen omekšati podršku Hamasu."

Palestinski pregovarač Saeb Erekat optužuje međunarodnu zajednicu za ćutanje, ne-reagiranje, na sadašnju izraelsku agresiju:

"Znajući i videći šta radi izraelska vlada i armija, izostanak bilo kakvog međunarodnog odgovora, dovodi nas u situaciju da očekujemo još gore."

Zapad za sada nije voljan dublje se uključiti u aktuelni palestinsko-izraelski sukob, ocjenjuje profesor Mekelberg;

"Sve dok je nivo razaranja i žrtava nizak, mislim da će i Evropljani i Amerikanci tolerirati izraelsku vojnu kampanju i obračun sa Hamasom, posebno njegovim vojnim krilom. Nakon toga bi mogli tražiti od Izraela neke političke i diplomatske ustupke."

Iz Hamasa saopštavaju da će obustaviti granatiranje izraelskih naselja, ako Izrael prestane sa zračnim napadima na Gazu. Do sada ni jedna strana nije pokazala volju da učini taj prvi korak.

Izraelsko-palestinski sukob: Nove žrtve i nova razaranja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

XS
SM
MD
LG