Linkovi

Oštre reakcije na izraelski napad


Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu
Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu je otkazao planirani susret sa predsjednikom Sjedinjenih Država, Barackom Obamom nakon smrtonosnog napada izraleskih komandosa na turski brod u medjunarodnim vodama u kojem je ubijeno namnaje 10 pro-palestinskih aktivista.

Natenyahu se nalazio u Kanadi, i planirano je bilo da sutra stigne u Washington na razgovore sa predsjednikom Obamom. Ali, zvanižnici kažu da će Natenyahu skratiti posjetu Kanadi i da se vraća u Izrael.

Najmanje deset putnika je ubijeno, i na desetine drugih ranjeno kada su izraelski komandosi, u ponedjeljak rano ujutro, napali konvoj od šest brodova koji je predvodio turski brod, na oko 60 kilometara od obale Izraela.

Oštre reakcije na izraelski napad
Oštre reakcije na izraelski napad

Na televizijskim snimkama mogu se vidjeti izraelski vojnici kako se ukrcavaju na brod iz helikoptera i sukobljavaju s ljudima na palubi. Izraelske oružane snage tvrde da su aktivisti pucali na izraelske komandose te ih napali noževima, kamenjem i metalnim šipkama.

Sukob je eskalirao, tvrdi izraelska strana, nakon što su aktivisti oteli oružje od jednog komandosa. Izrael je ranije upozorio da neće dopustiti prolazak flotile do Gaze koja je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine, nakon što je militantna organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tim teritorijem.

Predstavnici Pokreta Slobodna Gaza, koji su organizirali flotilu, izraelski upad na brodove su opisali kao napad na civile, ističući da njihovi aktivisti nisu imali nasilničkih namjera.

Turska je opozvala svog ambasadora iz Izraela i pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a te otkazala planirane vojne vježbe sa Izraelom u znak proteesta protiv incidenta.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je izraelsku operaciju nazvalo neprihvatljivom i upozorilo da može voditi nepopravljivim posljedicama u odnosima izmedju dvije zemlje.

U medjuvremenu u Istambulu je oko deset hiljada ljudi protestiralo ispred izraelskog konzulata i na glavnom trgu.

Brodovi na kojima je bilo više od 600 pro-palestinskih aktivista i oko 10 hiljada tona pomoći su krenuli za Gazu u nedjelju odbacujući radio upozorenje Izraelske mornarice da se ne približavaju region. Iz Pokreta Slobodna Gaza i turskih humanotarnih organizacija nkažu da je su u konvoju bile medicinske potrepštine, kao I cimenta I drugi gradjevinski material, kojem Izrael ne dozvoljava ulazak u Gazu iz, kako kažu, sigurnosnih razloga.

Izreal je brodove dopremio u obližnju luku gdje je započeo procedure deportacije aktivista. Nakon inspekcije, kažu zvaničnici Izraela, humanitarna pomoć će u Gazu biti dopremljena kopnenim putem.

U pismenom priopćenju Bijele kuće navedeno je da Sjedinjene Države duboko žale zbog izgubljenih ljudskih života te se navodi da se pokušavaju doznati sve okolnosti ove tragedije.

Sa svih strana svijeta stižu osude izraelske akcije. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da je šokiran nasiljem protiv pro-palestinske humanitarne misije te traži da Izrael provede punu istragu incidenta.

Europska Unija također je zatražila istragu, ali i trenutno i bezuvjetno otvaranje graničnih prijelaza ka Pojasu Gaze. Više zemalja povuklo je svoje ambasadore iz Izraela.

XS
SM
MD
LG