Linkovi

Gaza: Godina bez sukoba


Gaza je za proteklih godinu dana mirnija, tiša nego bilo kada u posljednjih desetak godina, ali obje strane, i Izraelci i Hamasovci, ostaju jednako spremni na eventualni novi sukob.

Proteklo je godinu dana od osmodnevnog sukoba izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi. Tokom tog žestokog sukoba, bombardiranja i raketnih napada, poginulo je 180 ljudi i ranjeno preko 1.000. Gaza je od tada mirnija, tiša nego bilo kada u posljednjih desetak godina, ali obje strane, i Izraelci i Hamasovci, ostaju jednako spremni na eventualni novi sukob.

Ruševine nakon prošlogodišnjih žestokih izraelskih bombardovanja su uglavnom uklonjene. Tada je sa zemljom sravnjena i zgrada veličine gradskog bloka, središte palestinske administracije koju već nekoliko godina vodi Hamas. Tokom osam dana izraelskog avio-bombardovanja u Gazi je pogođeno oko 1.500 objekata. Preko 170 Palestinaca, mnogi od njih bili su civili, je ubijeno, a više od 800 teže i lakše ranjeno.

Za isto vrijeme Hamasovi militanti ispalili su oko 1.500 raketa na izraelsku teritoriju. Neki od tih projektila su, po prvi put otkatko traju izraelsko-palestinski sukobi, pali i na rubna predgrađa Jerusalema i Tel Aviva. Poginulo je 6 Izraelaca, a 200 povrijeđeno.

Prema ocjeni izraelskih zvaničnika vrijeme od tog sukoba do danas je najmirniji period u posljednjih desetak godina, odnosno od druge palestinske intifade.

Unatoč sudržavanju od sukoba Hamas, kako ističe njegov politički lider Ismail Haniyeh, ostaje i dalje borbeno spreman:

"Heroji, na hiljade njih na zemlji i na hiljade njih pod zemljom, pripremaju se za borbu za oslobođenje Palestine."

Analitičar Talal Okal ocjenjuje da Palestinci u Pojasu Gaze svako primirje smatraju privremenim i dodaje:

"Svako u Gazi, baš svako, očekuje novi napad Izraelaca. Napad je samo pitanje vremena i izgovora, opravdanja."

Direktor sektora u izraelskom Ministarstvu strateških poslova general Yossi Kuperwasser ne misli da bi do sukoba sa militantima Hamasa moglo doći ubrzo, ali i ističe da Hamas ostaje prijetnja:

"To je još uvijek teroristička organizacija čiji je cilj uništenje Izraela. I mi moramo nastaviti svakodnevno budno motriti na sve ono što se dešava u Gazi."

Ono što Izraelce najviše brine je rastuća sposobnost Hamasa da u Gazi konstruiše rakete, povećavajući njihovu veličinu, preciznost i domet.
XS
SM
MD
LG