Linkovi

Pogodjena glavna bolnica u Gazi, Izrael negira odgovornost


Generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon je izjavio da je Gaza, kojom bjesni rat, u kritičnom stanju, a da su za to krivi i Izrael i militanti Hamasa. Čelnik Svjetske Organizacije se danas pridružio drugim svjetskim liderima pozivajući na trenutačnu obustavu vatre, a obje strane je optužio za ponašanje koje je nazvao neodgovornim i moralno pogrešnim:

"U ime humanosti, ovo nasilje mora prestati .", kazao je čelnik UN-a.

Kratko nakon što je on govorio o Gazi, palestinski zvaničnici su saopćili da je jedan zračni projektil pogodio glavnu bolnicu i obližnji park, pri čemu je ubijeno najmanje deset osoba, medju njima nekoliko djece. Medjutim izraelska vojska je zanijekala da stoji iza napada, rekavši da su palestinski militanti greškom pogodili bolnicu raketom namjenjenom Izraelu.

Izraelski mediji izvještavaju i da su 4 Izraelca ubijena granatom Hamasa. Izraelske obrambene snage kažu da su se militanti kroz jedan od svojih tunela probili iz Gaze u jedno izraelsko selo blizu granice, pri čemu se otvorila vatra, i pet boraca Hamasa je ubijeno.

Novo nasilje je otpočelo dan nakon kraćeg primirja za Bajram. Svjetski lideri su izvršili pritisak na Izrael i Hamas da pristanu na obustavu vatre. Do sada je ubijeno više od hiljadu osoba, a najveći broj njih su palestinski civili.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo tzv. predsjedničku izjavu pozivajući na trenutačno i bezuvjetno primirje iz humanitarnih razloga. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je to odbio, rekavši generalnom tajniku UN-a da takav prijedlog UN-a samo pomaže Hamasu dok istodobno zanemaruje bezbjedonosne potrebe Izraela.

Američki državni sekretar John Kerry je danas izjavio da svako okončanje sukoba mora voditi razoružanju Hamasa i drugih terorističkih grupa. Govoreći u Washingtonu, gdje se vratio nakon tri dana beuspješnih razgovora o primirju, Kerry je rekao da se ipak nada da je moguće utvrditi osnove primirja izmedju Izraela i Hamasa. On je dodao da američki diplomati nastavljaju tražiti način da se postigne nešto dugotrajnije i stabilnije od obustave vatre na kratko.

XS
SM
MD
LG