Linkovi

Islamska država gubi teritoriju, ali i medijski rat


Zastava Islamske države u Raki, Siriji
Zastava Islamske države u Raki, Siriji

Islamska država, osim što je gotovo poražena u ranijim utočištima u Siriji i Iraku, gubi i informacioni rat.

Analitičari navode da je posljednjih mjeseci zabilježen ogroman pad u propagandi te terorističke organizacije. S obzirom na to da oni koji je šire ne mogu više da tvrde da Islamska država pobjeđuje, pažnja je sada usmjerena na inspirisanje napada u inostranstvu.

Glas Amerike razgovarao je sa stručnjakom za terorizam koji prati promjene u medijskom ratu Islamske države.

Medijsko krilo Islamske države nedavno je objavilo novi video snimak.

“Izgleda kao da je riječ o Raki. Pokušavaju i dalje da prikažu vojsku Islamske države kao profesionalnu, sposobnu, dobro podmazanu mašinu. Međutim, prikazana su tri čovjeka u jednom kamionu u napuštenom gradu. To je daleko od onog što su nekad radili”, objašnjava Charlie Winter iz Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije.

Winter proučava propagandu Islamske države od osnivanja te ekstremističke organizacije.

Video snimak Islamske države
Video snimak Islamske države

​“Islamska država nikada nije bilo toliko neproduktivna. Kao da je neko ućutkao one koji šire njenu propagandu. Međutim, u oktobru su se zaista iznenada utišali, zato što je medijski centar ili nekoliko njih uništeno, naročito oko Rake i Majadina”.

Islamska država trenutno kontroliše samo djelić teritorije, koja je bila pod njenom upravom prije samo godinu dana, zbog čega ima mnogo manje materijala na osnovu kojeg može da pravi svoje video snimke.

Koalicione snage koje se bore protiv ekstremista takođe su shvatile koliko je važna njihova propaganda, pa su medijske operacije Islamske države postale meta - i na terenu i na internetu.

Charlie Winter ističe da ekstremisti mijenjaju očekivanja svojih pristalica kada je riječ o pobjedi – od snova o islamskom kalifatu do pukog preživljavanja.

“Čak i ako Islamska država nema teritoriju, i dalje ima svoju ideologiju, pristalice, istinske vjernike koji vrše samoubistvo u njeno ime”.

Prethodnih godina, propaganda Islamske države bila je usmjerena na privlačenje stranih boraca da žive u navodnoj islamskoj utopiji.

“Sada više ne zovu ljude da putuju u Irak i Siriju. Umjest toga, na sve načine pokušavaju da ih podstaknu da izvode operaciju u svojim zemljama”, kaže Winter.

I tu propaganda Islamske države pokušava da postigne uspjeh. Uprkos malom broju dokaza o direktnoj povezanosti, ta organizacija tvrdi da je sposobna da inspiriše terorističke napade bilo gdje u svijetu – kao što je niz napada vozilima u Londonu i drugim evropskim gradovima, i u New Yorku u oktobru.

Time se stavlja velika odgovornost na globalne medije koji, kako smatra Winter, održavaju Islamsku državu, iako je ona poražena na terenu.

“Znači postavlja se pitanje kako globalni mediji reaguju na te operacije. Zato što će se Islamska država sve više oslanjati na njih za svoj opstanak. Oni će biti ti koji će je održavati u životu, kao ideologiju, pokret, organizaciju”, rekao je on.

U nanovijem video snimku Islamske države, tvrdi se da će egipatsko poluostrvo Sinaj postati dio njene teritorije. Ekstremisti su prošle nedjelje izvršili napad na džamiju u tom regionu, u kojem je poginulo više od 300 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG