Linkovi

Islamistički pokret salafista - opasnost po egipatsku demokraciju i kulturu?


Salafistički šeik Shaaban Darwish
Salafistički šeik Shaaban Darwish

Fundamentalistička struja mogla bi zaprijetiti kulturnom naslijeđu pred-islamskog Egipta - tvrde svjetovni krugovi u Egiptu

Nakon masovnih prosvjeda u Egiptu i odlaska Hosnija Mubaraka s vlasti, na političkoj sceni ove arapske države pojavili su se mnogi novi akteri. Jedan od njih su salafisti, fundamentalistička muslimanska struja čije su političke ideje – kako se čini – u suprotnosti s demokratskim karakterom nedavnih promjena u Egiptu.

Džamija šeika Shaabana Darwisha je pokraj koptske crkve u dijelu Kaira. Ovaj salafistički vjerski vođa ukazuje na postojanje crkve u njegovu susjedstvu kao na znak tolerancije. Darwish pozdravlja i dolazak demokracije, ali ne – kako kaže – 'dvolične anti-muslimanske demokracije' kakva se, prema njemu, prakticira na Zapadu.

On priznaje da demokracija ima neke prednosti u odnosu na islam, ali naglašava da je jedino islam 'autentičan' dok je demokracija tek alternativa. 'Islam dopušta demokraciju ukoliko ona će ona ljude uvjeriti da je naša vjera konačni cilj, a ne samo sredstvo' – kaže ovaj muslimanski svećenik.

Na egipatskoj javnoj sceni salafisti poput Shaabana Darwisha sve su prominentniji. To brine pristaše demokracije koji smatraju da jedino ona može ujediniti muslimane, kršćane i svjetovne struje egipatskog društva – kao što je to bilo očito na demokratskim prosvjedima prije tri mjeseca. Salafisti su se nedavno u jednom mjestu južno od Kaira sukobili s lokalnim kršćanima, vlasnicima trgovine alkoholom. Drugom – kojeg su optužili da izdaje sobu jednoj prostitutki – odrezali su uho.

Shaaban Darwish kaže međutim da su to minorni incidenti koje mediji uvijek 'napušu'. Dodaje da salafistička struja u islamu ne predviđa rezanje uha kao legitimnu kaznu.

Međutim, mnogi na egipatskoj javnoj sceni ukazuju na salafističke ideje o takozvanim nelegitimnim spomenicima 'vjerskim idolima'. Strahuju naime da bi salafisti moglo u opasnost dovesti i ključno kulturno naslijeđe Egipta – piramide i druge drevne spomenike izgrađene prije islama. Međutim, Shaaban Derwisha napominje da piramide nisu u opasnosti, jer – kako kaže – 'mi nismo talibani'.

U Egiptu se uskoro održavaju predsjednički odnosno parlamentarni izbori. Postoji strah da bi se salafisti mogli udružiti s nešto umjerenijim, ali i jačim Muslimanskim bratstvom, te prevagnuti na parlamentarnim izborima. Međutim, glavni urednik arapskog lista al-Hayat koji izlazi u Londonu, Mohamad Salah smatra da udruživanje ova dva islamska pokreta nije vjerojatno.

On kaže da se Muslimansko bratstvo vjerojatno ne želi zbližavati s pokretom poput salafističkog kojeg većina smatra esktremističkim. Naime, kaže ovaj londonski novinar, Bratstvo je potrošilo jako puno vremena i energije u odbacivanju radikalne politike, kako bi proširilo svoju bazu, i sada to ne želi ugroziti.

Mohamad Salah smatra da salifistička struja islama nije baš osobito popularna u Egiptu, iako je ona u posljednje vrijeme imala izvjesne uspjehe. On ih tumači činjenicom da mnogi Egipćani gledaju satelitske vjerske televizijske kanale iz Saudijske Arabije, kao i rastom broja siromašnih u Egiptu.

Međutim, naglašava Mohamad Saleh, satelitska je televizija također zaslužna za širenje demokratskih ideja u Egiptu.

XS
SM
MD
LG