Linkovi

Pariz: Protiv ISIS svim sredstvima


Diplomate iz zemalja širom sveta okuple se u Parizu radi konferencije o odgovoru na pretnju Islamske države, 15. septembar, 2014.
Diplomate iz zemalja širom sveta okuple se u Parizu radi konferencije o odgovoru na pretnju Islamske države, 15. septembar, 2014.

U saopštenju nakon današnje konferencije u Parizu o toj krizi, diplomate su saopštile da bi pomoć trebalo da odražava „potrebe koje su izrazile iračke vlasti, potom da bude u skladu sa medjunarodnim pravom i bez dovodjenja u opasnost bezbednosti civila.“

Konferencija su prisustvovali zvaničnici iz 30 zemalja, Ujedinjenih nacija, EU i Arapske lige. To je najnoviji korak u nastojanju da se izgradi koalicija za borbu protiv Islamske države, koja je zauzela velike delove severnog i zapadnog Iraka kao i istočne Sirije. Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da „nema vremena za gubljenje“ u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Današnja konferencija se održava nakon turneje američkog državnog sekretara Džona Kerija po Bliskom istoku u cilju pridobijanja podrške za plan predsednika Baraka Obame za borbu protiv Islamske Države. Keri je rekao da je sve veći broj zemalja spreman da se priključi toj borbi, uključujući nekoliko arapskih zemalja koje nude vojnu pomoć i vršenje vazdušnih napada ukoliko to bude potrebno.

Iran nije pozvan na konferenciju. Danas su Sjedinjene Države isključile mogućnost vojne koordinacije sa Iranom u vezi sa Islamskom Državom u Iraku, ali su saopštile da su otvorene za buduće razgovore. Iranski vrhovni verski lider, Ajatolah Ali Hamenei, rekao je da je američki ambasador u Iraku zatražio saradnju Irana, ali da je taj zahtev odbačen, jer SAD imaju „prljave ruke“.

XS
SM
MD
LG