Linkovi

Sirija: Militanti Islamske države za sobom ostavljaju na hiljade nagaznih mina


Militanti takozvane Islamske države se nalaze u bijegu u dijelovima sjeveroistočne Sirije, ali da sobom ostavljaju potencijalni haos koji bi mogao trajati godinama. Reporter kurdskog programa Glasa Amerike Zana Omer je proputovao kroz nekoliko sela u regionu i izvještava o nagaznim minama i drugim neeksplodiranim sredstvima koje su za sobom ostavili militanti ISIS-a.

Kurdske snage poznate kao YPG, koje su oružano krilo Kurdske stranke demokratske unije, pretražuju okolinu sela koja su tek preuzeli od takozvane Islamske države. To je jedinica za otkrivanje mina i oni kažu da u tom području ima na hiljade improviziranih nagaznih mina. Stanovnica mjesta Dababiya potvrđuje tu opasnost uz upozorenje.

Telefonirali smo zvaničnicima u mjestu Serekaniye i rekli im da su ceste pune mina od Alkana sve do ovdje. Ne idite tom cestom, kaže jedna od stanovnica.

Kampanja zračnih napada predvođena Sjedinjenim državama je pomogla da se region očisti od boraca ISIS-a, što je omogućilo napredovanje boraca YPG-a, i omogućilo stanovnicima da izađu i da se više na kriju. Ali sigurnost je i dalje iluzija.

Aliya iz daleka možda izgleda kao mirno mjesto. Ali kada tu dođete postane vam jasno da je to bila fabrika eksploziva koja je proizvela na hiljade mina koje su postavljene po poljima i cestama u regionu. Jedan od komandanata kurdskih snaga nam pokazuje improvizirane mine.

Većina se aktivira električnim kablom. Čak i mala težina će aktivirati minu. Djeca, životinje, čak i ptica ako stane, mina će eksplodirati, kaže kurdski zapovjednik.

On dodaje da nagazne mine tu postavljene stoje na putu između stanovnika sela i njihovih zaliha vode.

U drugom selu, borci Islamske države su za sobom ostavili kamion pun eksploziva.

Prvo ćemo evakuirati stanovnike, a onda će naši stručnjaci za bombe iznijeti eksplozive iz kamiona, kaže jedan od kurdskihi boraca.

Ali ono što paravojne snage mogu uraditi je ograničeno.

Želimo doprijeti do svijesti ljudi i pozvati međunarodnu zajednicu da pošalje stručnjake za demoliranje, jer mi nismo sposobni to uraditi, kaže Lawand, zapovjednik kurdskih snaga.

Do tada, stanovnici ovih sela, još uvijek traumatizirani prisutnošću Islamske države, moraju živjeti sa njenom smrtonosnom ostavštinom.

XS
SM
MD
LG