Linkovi

Da li će zločini Islamske države biti označeni kao genocid?


State department navodi da državni sekretar John Kerry proučava zakonsku definiciju genocida I da bi uskoro trebao donijeti odluku o tome da li zločini koje je takozvana Islamska država počinila u Iraku I Siriji potpadaju pod tu definiciju. Ako bi Sjedinjene države akcije te terorističke grupe označile kao genocid, to bi moglo otvoriti put za dodatnu američku ili međunarodnu akciju protiv Islamske države.

Administracija predsjednika Obame se možda nalazi pod dodatnim pritiskom da odgovori na masovna ubistva, obezglavljivanja, silovanja I druge zločine koje čine militanti Islamske države, dok je Zastupnički dom velikim većinom izglasao da se ti zločini nazovu genocidom.

Ne samo da se na srednjem istoku dešava velika nepravda prema narodu, prema kršćanima, Jazidima I drugim vjerskim manjinama koje imaju svako pravo da žive u svojim drevnim zemljama, upravo kao I svi drugi, već to predstavlja prijetnju I protiv same civilizacije, rekao je kongresmen Jeff Fortenberry.

To je pitanje koje su zakonodavci postavili sekretaru Kerriju prije glasanja u Zastupničkom domu.

Kao što je državni sekretar I sam naglasio tokom svjedočenja, State department I dalje sakuplja I analizira sve vrijedne informacije koje se tiču tih zločina, rekao je John Kirby, glasnogovornik State departmenta.

Analitičari kažu da bi State department mogao odgovoriti na zločine Islamske države bez njihovog označavanja kao genocida, odlukom o tome da li postoji dovoljno dokaza da se istraži šta je ta grupa počinila I da se protiv nje podignu optužbe.

Ali ako do toga dođe, od Sjedinjenih država bi se u pravnom smislu samo zahtijevalo da sudski progone pripadnike ISISa koji dođu u Sjedinjene države, kaže Gregory Stanton, predsjednik organizacije Genocide Watch.

On dodaje da druge opcije uključuju upućivanje slučaja Vijeću sigurnosti UNa, ili suradnju sa saveznicima u pogledu istrage na Međunarodnom krivičnom sudu. Analitičari se slažu da označavanje akcija kao genocida nosi ogromno značenje.

Time bi se naglasilo ne samo našim političkim liderima, već I narodu Sjedinjenih država, da oni čine zločine nad zločinima, da je to ono najgore. Ne možete imati ništa gore od genocida. To je holokaust, kaže Gregory Stanton.

To bi također bio prvi put da State department nešto označi kao genocid otkako je to državni sekretar Colin Powell uradio 2004, kao odgovor na zločine u Darfuru u Sudanu.

XS
SM
MD
LG