Linkovi

Iskusne zvijezde bluesa podučavaju mladež kako bi ova omiljena glazba živjela i u budućnosti


Ground Zero, bar u kojemu se može čuti vrhunski blues u delti Mississippija
Ground Zero, bar u kojemu se može čuti vrhunski blues u delti Mississippija

Mnoge zvijezde delta bluesa su u osamdesetim čak i u devedesetim godinama starosti, a ljubitelji te vrste glazbe smatraju da je važno podučavati mlade generacije

Korijeni blues glazbe nalaze se u području delte rijeke Mississippi na jugu Sjedinjenih Država. Ta je glazba i danas vitalna, mnogi festivali bluesa održavaju se u njenoj kolijevci. Medjutim, mnoge zvijezde delta bluesa su u osamdesetim čak i u devedesetim godinama starosti, a mnogi koji vole tu vrstu glazbe smatraju da je važno podučavati mlade generacije.

Blues glazbenik Bill 'Howlin Mad' Perry, proživio je svoj život kroz blues. Kao dijete živio je u kući bez kanalizacije i nikad nije završio srednju školu. Pjevanje o vlastitim svakodnevnim problemima je u srži blues glazbe i Perry nalazi zadovoljstvo u prenošenju svoje glazbe na mladje generacije. Četiri dana u tjednu on vozi sat i pol do muzeja delta bluesa.

To nije kao neka tradicionalna škola s razredima, više podsjeća na jam session. Perry svoje đake podučava s mentalitetom glazbenika. Medju njegovim najboljim učenicima su Kylen i Keydrous Thomas, koje on zove „The Blues Brothers“, te Chrostone Ingram. Taj 11-godišnjak počeo je svirati bass gitaru prije godinu dana i vidi sebe jednog dana kao slavnog blues glazbenika.

"To me nimalo ne iznenadjuje. On stalno vježba. Rekao sam mu da ako želi biti velikan u onome što radi, to može jedino tako postići. Želim da učenici imaju nešto pozitivno na što mogu računati," kaže Perry.

Blues privlači tisuće posjetitelja u državu Mississippi. Posjetitelji su mahom stariji Amerikanci afričkog podrijetla, poput onih koji su i stvorili blues glazbu. David „Honey Boy“ Edwards ima 95 godina. On je poznavao blues legendu Roberta Johnsona, koji je navodno 'prodao svoju dušu vragu' tu u blizini, na križanju autocesta broj 49 i 61. Prema legendi, za uzvrat Johnson je postao majstor blues gitare.

U tim ranim danima blues je bio plesna glazba koja se svirala u malim barovima zvanim juke joints. Prije devet godina glumac Morgan Freeman koji živi u blizini, otvorio je bar pod nazivom Ground Zero, u mjestu Clarksdale, u državi Mississippi. Večeras sastav Billa Perryja nastupa s nekolicinom gostujućih mladih glazbenika, od kojih svaki dobiva svoju solo dionicu. Na sceni – zajedno sadašnjost i budućnost delta blues glazbe.

XS
SM
MD
LG