Linkovi

SAD: Da li predstoji šira autorizacija Kongresa za upotrebu vojne sile?


Nakon čitavog talasa američkih zračnih napada čija su meta bili militanti Islamske države, predsjedatelj zastupničkog doma u kojem većinu imaju republikanci kaže da bi bio voljan pozvati na novo zasjedanje kongresa kako bi se razgovaralo o zvaničnoj i široj autorizaciji upotrebe vojne sile. Novinar Glasa Amerike Michael Bowman se javlja iz kongresa, odakle su zakonodavci prije 10 dana otišli na odmor u trajanju od 7 sedmica.

Svaki dan se izvode novi napadi predvođeni Sjedinjenim državama čija su meta pozicije Islamske države u Iraku i Siriji. Ali Washington je neuobičajeno miran, s obzirom da kongresmeni provode kampanje širom zemlje pred izbore sredinom predsjedničkog mandata u novembru. Predsjedatelj zastupničkog doma Kongresa John Boehner kaže da predsjednik Barack Obama ima ovlasti da naredi izvođenje vojnih napada na islamsku državu ili ISIL. Ali on dodaje da bi predsjednik trebao zahtijevati širu autorizaciju od strane kongresa.

Predsjednik to nije uradio. On vjeruje da ima ovlasti u okviru postojećih rezolucija. Mislim da ima ovlasti da to uradi, ali želim reći da bi i kongres trebao razmotriti taj prijedlog.

O tome je prošle sedmice govorio i vodeći demokrata u senatskom odboru za vanjske odnose Robert Menendez.

Privremeni i ciljani zračni napadi u Iraku i Siriji su u okviru predsjedničkih ovlasti kao glavnokomandujućeg. Ali ako vojna kampanja potraje duži period vremena, što vjerujem da će se desiti, onda mislim da će kongres trebati odobriti konkretnu upotrebu sile protiv ISIL-a.

Početkom mjeseca, zakonodavci su odobrili jednu komponentu predsjedničkog vojnog plana, a to je opremanje i trening umjerenih sirijskih pobunjenika. Administracija navodi da kongres ima slobodu da uradi više na vlastitu ruku.

Uradite to, odobrite, mi bi smo voljeli da to učinite. Ali ne želimo biti onemogućeni situacijom u kojoj ne koristimo ovlasti koje imamo. Moramo uraditi što smatramo potrebnim kako bi zaštitili zemlju, rekao je državni sekretar John Kerry.

Ali bez zvaničnog predsjednikovog zahtjeva, kongres se vjerovatno neće ponovo sastati sve do iza novembarskih izbora. U međuvremenu se zračna kampanja nastavlja.

Zajedno sa Francuskom, izveli smo više od 200 zračnih napada na mete ISILa u Iraku, kao i u znak podrške iračkim snagama. Sa našim arapskim partnerima, izveli zmo 43 zračna napada u Siriji, rekao je ministar odbrane Chuck Hagel.

On je dodao da je sve veći broj NATO saveznika izrazio namjeru da sudjeluje u nastojanjima da se oslabi i uništi islamska država.

XS
SM
MD
LG