Linkovi

Žene u ISIS-u: Put bez povratka


Pripadnici ISIS-a koriste društvene medije kako bi privukli žene i muškarce. Oni od njih traže da se odreknu obitelji i pridruže se njihovom, takozvanom, kalifatu, koji obuhvata dijelove Sirije i Iraka. Međutim, mnogi ubrzo shvate da nikada nisu sanjali o takvoj avanturi.

Kada se pridružite ISIS-u, znate da vam više nema povratka, kaže izaslanica UN-a I dodaje da se to naročito odnosi na žene i djevojke.

Ona kaže da čak i ako se dobrovoljno pridružite ISIS-u, postajete žrtva i potrebna vam je pomoć, baš kao I onima koje otme ta teroristička grupa. Nedavno, gospođa Bangura je posjetila izbjegličke kampove u Libanu, Turskoj i Jordanu, i sretala se sa ženama koje su preživjele otmicu ISIS-a i nezapamćeno seksualno nasilje.

Vratila sam se slomljenog srca i zaspala bih plačući, kaže ona.

Etnička manjina koja govori kurdski jezik Yazidi, naročito je pogođena ovom situacijom. Prema najnovijem izvještaju Ujedinjenih naroda, oko tri i po hiljade Yazida je dalje pod kontrolom ISIS-a i izloženo fizičkom i seksualnom nasilju.

Gospođa Bangura kaže da su mnoge žene Yazidi izvršile samoubistvo.

Srela sam ženu koja je oteta sa još 14 djevojčica. Ona je spremila je otrov i dala djevojčicama da ga popiju da izvrše samoubistvo, priča gospođa Bangura.

Ona kaže da su se druge objesile sa svojim maramama ili presjekle vene na ruci. Neke su prodate, a neke zamjenjene za paket cigareta, dodaje Bangura.

Mnoge žrtve se okrenu vjeri u kojoj traže da ublaže patnje, jer im nisu na raspolaganju psiholozi i sociolozi kao u zapadnim zemljama.

Gospođa Bangura naglašava da mnoge devojčice žele jedino da se vrate u školu, I ona im je rekla da će najbolja odmazda protiv ISIS-a biti da postignu uspjeh u životu.

XS
SM
MD
LG