Linkovi

Rat protiv ISIS-a: Podrška ključnih arapskih zemalja


„Koalicija, posebno sa sunitskim arapskim zemljama je vrlo značajna jer akcijama oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država daje daleko veću međunarodnu legitimnost.“

Iz Centralne komande američkih oružanih snaga saopšteno je da su zračni udari na ciljeve ISIS-a su vršeni i danas, pri čemu je uništeno 8 vozila za koje Pentagoon tvrdi da ih militanti tog pokreta koriste za prebacivanju opreme u Irak. To je bio dvadeseti po redu napad na položaje militanata u Siriji otkako je preksinoć započela zračna kampanja na pozicije militanata Islamske države na sirijskom tlu. Glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby saopštio je da su vojne snage Sjedinjenih Država danas uništile i više pozicija ISIS-a i u Iraku, u blizini kurdskog grada Irbila i u okolini Baghdada.

Osim pojedinačnih, Sjedinjene Države vrše zajedničke udare sa snagama pet zemalja Persijskog zaliva. Prvo su sa američkih vojnih brodova u Crvenom moru na pozicije militanata Islamske države u Siriji u ponedjeljak lansirane su rekete Tomahawk, a zatim su se pratećim udarima američke avijacije pridružile i zračne snage Saudijske Arabije, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama pridruživanje tih zemalja prokomentirao je riječima:

"Narodi i vlade zemalja Biskog istoka odbacuju Islamsku državu i podržavaju mir i sigurnost koju taj region i svijet zaslužuju."

Jordanski ministar javnih poslova Mohamad Al-Momani o pridruživanju Jordana je rekao:

"To je u skladu na našom politikom borbe protiv terorizma koji prijeti sigurnosti i stabilnosti naše zemlje i naših granica."

Činjenica da su se ključne zemlje Perzijskog zaliva, sunitske po užem islamskom religijskom opredjeljenju, pridružile napadima na ekstremiste i militante Islamske države, takođe sunite, Sjedinjenim Državama daje krupno političko pokriće, ističe analitičar londonskog Kraljevskog koledža Craig Larkin:

"Logistički, podrška tih arapskih zemalja nije osobito značajna. Međutim, koalicija, posebno sa sunitskim arapskim zemljama je vrlo značajna jer akcijama Sjedinjenih Država daje daleko veću legitimnost. To je, legitimnost, ključni elemenat stvaranja još šire koalicije."

Ciljevi američkih i koalicionih udara su komandni centri militanata Islamske države u Raqqa-i, gradu na sjeveru Sirije, kampovi za obuku, pogoni za proizvodnju municije i komunikacioni centri. Raketama Tomahawk vrše se udari i na teroriste grupe Khorasan, jednog od ogranaka al-Qaide.

Sirijska vlada, kako su saopštili njeni predstavnici, bila je obaviještena o udarima američkih i koalicionih snaga. Da li su udari, ipak, kršenje međunarodnog prava? Analitičar Larkin o tome kaže:

"Javno, sirijski režim će reći da je bio informiran i, možda, isticati da zračni udari nisu u skladu sa međunarodnim pravom . Interno, udari na militante Islamske države režimu odgovaraju jer sirijska vlade tvrdi da je rat u Siriji sukob sa islamskim teroristima, a ne rat sirijskog režima i onih koji su protiv tog režima."

Prema američkim procjenama za Islamsku državu Irak i Sirija bori oko 20 hiljada militanata. Dvije trećine su u Siriji, a ostatak u Iraku. Na pozicije ISIS-a u Iraku izvršeno je do sada preko 200 zračnih napada.

Udari iz zraka, ma kako bili brojni, imaće ograničen efekat smatra bivši britanski premijer Tony Blair:

"Ako hoćemo poraziti militante ISIS-a moramo vojničkom čizmom stati na tlo, uz snažnu podršku iz zraka."

Sjedinjene Države i zemlje saveznice isključile su opciju slanja kopnenih snaga na iračko i sirijsko tlo.

Da li je moguće naći i formirati pouzdane opozicione snage u Siriji koje bi se borile protiv ekstremističkih i terorističkih grupa? Analitičar Larkin ocjenjuje to izuzetno kompleksnim problemom i dodaje:

"U Siriji nema niti jedna jake i konsolidirane opozione snage. Slobodna sirijska armija tajno je snabdijevana oružjem i podržavana u protekle dvije godine, ali vojno nije izrasla."

Sirijska vlada može zvanično odobriti i dozvoliti zračne udare na militante Islamske države. Sigurno je da će biti protiv svakog pokušaja naoružavanja, obučavanja i konsolidiranja, po procjenama Zapada, umjerenih opozicionih formacija kojima je cilj obaranje sirijskog vladajućg režima.

Rat protiv ISIS-a: Podrška ključnih arapskih zemalja
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

XS
SM
MD
LG