Linkovi

SAD: Pogubljenja nas neće zastrašiti


Video snimak pogubljenja američkog novinara Stivena Sotlofa
Video snimak pogubljenja američkog novinara Stivena Sotlofa

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je pogubljenje američkog novinara Stivena Sotlofa, za koje su odgovorni ekstremisti iz organizacije Islamska država, užasan čin nasilja.

Predsjednik Obama je na konferenciji za novinare u Estoniji rekao da oni koji su ubili Stivena Sotlofa nisu uspjeli da ostvare ono što pokušavaju da postignu, zato što su - kako je poručio - Sjedinjene Države i svijet zgroženi njihovim divljaštvom i ne mogu da budu zastrašeni.

"Njihova užasna djela samo ujedinjuju našu zemlju i jačaju našu riješenosti da se borimo protiv ovih terorista. I oni koji se usude da naude Amerikancima, shvatiće da mi ne zaboravljamo, da je naš domet dug, i da će pravda biti zadovoljena”.

Državni sekretar Džon Keri je u Vašingtonu rekao da bi ubice trebalo da znaju da će ih Sjedinjene Države primorati da odgovaraju kao što je to uvijek bio slučaj sa ubicama američkih državljana. Potpredsjednik Džozef Bajden je pak poručio da će Sjedinjene Države nemilosrdno goniti ubice Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa do, kako se izrazio" kapija pakla. Ubistvo Sotlofa između ostalih su osudili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun i britanski premijer Dejvid Kameron.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kejtlin Hejden saopštila je da su američke obavještajne agencije, nakon analize, potvrdile autentičnost video snimka na kojem je prikazano Sotlofovo pogubljenje. Na snimku se vidi kako Sotlof kleči na zemlji, dok iznad njega stoji ekstremista obučen u crnu odjeću. Američki novinar uputio je poruku Obami da će platiti cijenu intervencije u Iraku.

"Potrošio si milijarde dolara novca američkih obveznika, izgubili smo hiljade vojnika u prethodnim sukobima sa Islamskom državom. Gdje je interes američkog naroda u ponovnom pokretanju rata?“

Ekstremista, koji je govorio na engleskom jeziku sa britanskim akcentom, zatim se direktno obratio američkom predsjedniku, poručujući da je Sotlofova smrt odmazda za američke vazdušne napade na Islamsku državu u Iraku.

"Ti si Obama ponovo svojim akcijama ubio još jednog američkog državljanina. Dok god tvoji projektili napadaju naše ljude, naš nož će nastaviti da siječe vratove tvojih ljudi”.

Nakon što je pogubio Sotlofa, pripadnik Islamske države zaprijetio je da će odrubiti glavu britanskom novinaru Dejvidu Koutornu Hejnsu. Uprkos brutalnom ubistvu još jednog američkog novinara, Pentagon je saopštio da neće zaustaviti vazdušne udare, naročito kada je riječ o brani u Mosulu.

“Dok god predstavljaju prijetnju za taj objekat, nastavićemo da ih napadamo”, poručio je portparol Pentagova, admiral Džon Kirbi.

Analitičari u međuvremenu ističu da je Islamska država mnogo gora od al-Kaide. Dejvid Kilkalen, koji se nalazi na čelu jedne kompanije za bezbjednost, govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Bukvalno su zaradili milione dolara od otmica i ucjena. Sada su najbogatija teroristička grupa u svijetu, sa resusrsima vrijednim blizu 500 milijardi dolara”.

Katarina Gorka iz Savjeta za globalnu bezbjednost kaže za televiziju Al Hura da će se Sjedinjene Države sada boriti drugačije u Iraku.

Sada će u Iraku biti prisutne snažnije specijalne snage, koje će imati podršku iz vazduha, bez obzira da li je riječ o dronovima ili vazdušnim napadima”.

Vladini zvaničnici navode da angažovanje američke vojske nije rešenje kada je riječ o borbi protiv pripadnika Islamske države. Oni ističu da će ih zaustaviti dobra uprava unutar Iraka.

Obama: Potrebna regionalna strategija

Predsednik Obama je tokom obraćanja novinaraima u Estoniji izjavio i da su američki vazdušni udari oslabili zamah ekstremista Islamske države u Iraku, a da je sada potrebna regionalna strategija kako bi se “oslabila i uništila” ta grupa.

Američki predsednik poručio je da će SAD nastaviti da predvode širu akciju protiv, kako se izrazio, “varvarske i suštinski prazne vizije”, koju predstavlja Islamska država, ocenjujući da SAD, ako im se pridruži međunarodna zajednica, mogu da nastave da smanjuju sferu uticaja Islamske države, njenu efikasnost, finansiranje i vojne kapacitete, do nivoa kada će ona postati “rešiv problem”.

Američki predsednik takodje je upozorio da će biti potrebno vreme za tu akciju, ali je izrazio uverenje da ona može da bude uspešna. Obama je juče naredio da još 350 pripadnika američke vojske bude upućeno u Irak kako bi štitilo američke diplomate i komplekse u Bagdadu. Dodatne snage, koje je zatražio Stejt Department, neće imati borbenu ulogu već će pružati neophodnu zaštitu američkom osoblju u Iraku.

XS
SM
MD
LG