Linkovi

I oni koji nisu borci se pridružuju redovima ISIS-a


Dok se zemlje u svijetu nastoje boriti protiv priliva stranih boraca u Irak I Siriju, nevladine organizacije izražavaju sve veću zabrinutost zbog muškaraca I žena koji stižu u taj region bez ikakve namjere da ikada uzmu oružje u ruke.

Vješto producirani video snimci koji pozivaju potencijalne sljedbenike u jihad je, kako navode zvaničnici obavještajnih agencija, upravo ono što je Islamsku državu učinilo medijski najnaprednijom od svih terorističkih organizacija. Ali to nije jedini način na kojeg ISIS nastoji regrutirati sljedbenike.

Prošlo je vrijeme kada smo povezivali terorističke grupe sa licem koje je imalo masku I nosilo oružje, kaže Keneshbek Sainazarov, iz organizacije Search for Common Ground, koji je direktor odjela za Kirgistan. On naglašava da regruteri svugdje traže potencijalne regrute.

Oni se koriste različitim taktikama, među kojima je I dugotrajno posmatranje karijere određene osobe I načina na kojeg se ona povezuje sa grupom I društvom.

Gospodin Sainazarov ističe da je takva kultivacija potencijalnih regruta osobito učinkovita među ženama, koje društvo u Kirgistanu na primjer obično marginalizira ukoliko se ne udaju do 25 godine. A to je nešto što se često dešava sa ženama koje ulaze u karijere kao što je medicina. Islamska država nudi izlaz.

Oni nude mogućnost ženi da pobjegne iz vlastitog društva I pridruži se društvu u kojem neće biti demonizirana, kaže gospodin Sainazarov.

Islamska država također dobija pomoć od sljedbenika na društvenim medijima. Američki ambasador Robert Bradtke je rekao da je jasno da se pomoć dobija od onih na društvenim medijima.

Oni vjerovatno imaju vještine koje se mogu iskoristiti, bez obzira da li se one odnose na društvene medije, na popravku I održavanje opreme, ili čak medicinske sposobnosti, kaže Robert Bradtke.

Ne zna se koliko se onih koji nisu borci pridružilo redovima Islamske države, iako zvaničnici američke obavještajne službe kažu da se više od polovine onih koji sada odlaze u Irak I Siriju zbog jihada nastoje pridružiti Islamskoj državi.

XS
SM
MD
LG